Door de enorme besteldrukte is de gemiddelde leveringstermijn langer dan U van ons gewend bent. Meer info over leveringstermijnen .

Meer dan 5000 tuinartikelen
Tuinapotheek met ecologische producten

Snelle levering aan huis
in België & Nederland

100% Veilig betalen via SSL
Snelle checkout

Actief sinds 1996
Klantendienst mèt product èn plantkennis

Scherpe prijzen
Omdat we elke dag vergelijken

Feromoonval Kastanjemineermot

 16,30
Aantal 2-4     5+    
Stuksprijs 15,81  15,49
Aantal

 Toevoegen aan wenslijst

Feromoonval tegen kastanjemineermot

  • Biologische bestrijding van kastanjemineermot
  • Voorkomt vervroegde bladval of bladbeschadiging bij paardekastanje
  • Vangbeker voor gebruik van feromonen
  • Veilig voor mens, dier en plant
  • Geen risico op resistentie

Schadebeeld van de kastanjemineermot

Paardekastanjemineermot zorgt al een aantal jaren voor beroering in openbaar groen en bij de particulier. Het zijn niet de motjes maar de larven die mineergangen vreten in het blad. De paardekastanjes verliezen daardoor vervroegd hun blad waardoor ze jaar na jaar achteruitgaan.Bestrijding van paardekastanjemineermot gebeurt dmv feromoonvallen. Met deze seuele lokstof worden de mannelijke motjes aangetrokken.
 

Kastenjemineermot herkennen

De motjes zijn amper een halve centimeter groot en hebben een goud-bruine kleur met enkele witte banden. Je kan de volwassen motjes makkelijk terug vinden op de stam van uw paardekastanje. Het zijn niet de motjes maar de larven die mijnen vreten in het blad waardoor vervroegde bladval optreedt. De larven, 3-4 mm grooot , zijn pootloos en afgeplat. Het motje legt zijn eites aan de bovenzijde van het blad in de nabijheid van bladnerven. Na de ontluiking boort het kleine larfje in het blad en vreet het bladmoes weg. Hierdoor wordt het fotosynthese apparaat van de boom gereduceerd. Indien de 2 eerste generaties onbeperkt hun gang kunnen gaan, neemt de schade tegen de nazomer zeer ernstige proporties aan. Bladeren drogen uit, en vervroegde bladval treedt op. De boom kan onvoldoende reservestoffen aanmaken en wordt gevoeliger voor vorst en andere belagers.
 

Cyclus paardekastanjemineermot

De kastanjemineermot heeft drie generaties per jaar waarvan de eerste verwacht wordt rond half april, de tweede rond begin juli en de laatste rond begin september. (zie feromoon). Hang op deze 3 tijdstippen de feromoonval uit.

Het is belangrijk om de opbouw van de 1e en 2e generatie zo veel mogelijk te beperken. Doe dit als volgt:

  • Ruim alle afgevallen bladeren op. De poppen van het vorige jaar overwinteren in de afgevallen bladeren. Daarom kan je best direct na de bladval de baderen vernietigen door verbranding of een degelijke compostering. Voorkom dus een massale ontluiking en beginbesmetting.
  • Breng voor de bloei (=voor 20 april) de speciaal ontworpen feromoonvallen met feromoon en lijmbanden aan.
  • Maximum 1-2 feromoonvallen per boom, afhankelijk van de groootte van de boom. Hang deze onderin de boom.
  • Op de stam onder de eerste vertakkingen, worden boven elkaar eveneens kort voor de bloei lijmbanden aangebracht om de wijfjes te vangen. De wijfjes kunnen slecht vliegen en gaan al kruipend/vliegend de stam van de boom in.
  • De lijmbanden moeten voor de ontluiking worden aangebracht.

Download hier de handleiding om de kastanjemineermot te plaatsen.

Bestel ook de bijhorende feromonen voor de paardekastanjemineermot
Contact