• Snelle  levering in BE & NL Snelle levering in BE & NL
  • Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen
  • Tuincentrum sinds 1996 Tuincentrum sinds 1996
  • Tuinapotheker met product én plantenkennis Tuinapotheker met product én plantenkennis
Hoe gras zaaien? Ontdek al onze tips
Leg jij binnenkort jouw tuin (opnieuw) aan? Dan is een prachtige en stevige grasmat onmisbaar! In deze blog leggen we jou graag uit hoe je gras moet zaaien voor een optimaal resultaat.

Wanneer gras zaaien?

Zaai gras in een periode wanneer de grond voldoende vochtig en opgewarmd is. Bij ons betekent dit zaaien in het najaar (augustus tot oktober) of voorjaar (april tot juni).
Graszaad ontkiemt best bij bodemtemperaturen van 10 tot 12°C en wanneer deze vochtig is. Hoe optimaler de omstandigheden, hoe minder kans op onkruid tussen het gras. 
Zaai je toch liever tijdens een periode met lagere bodemtemperaturen? Dan kun je op onze webshop ook graszaden kopen die kiemen bij een minimum temperatuur van 5° C.
Het SOS Barenbrug Graszaad is het ideale graszaad om te zaaien bij lagere temperaturen. Bovendien kun je met SOS Barenbrug Graszaad toepassen op sportvelden en zo het speelseizoen verlengen.

Daarnaast is het belangrijk om niet te zaaien op dagen met veel wind zodat de zaden mooi op hun plek blijven.
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Graszaad Speel en Sport 500m²
DCM Activo: Graszaden Speelgazon & Sportgazon 500m² Zaai DCM Activo voor een ijzersterk grasmat. Zelfs onder intensieve betreding door spelende kinderen en huisdieren behoudt dit fijnbladig speel- en sportgazon zijn schoonheid. De graszaden in dit grasmengsel hebben een hoge kiemkracht en zuiverheid en zijn geschikt voor alle grondsoorten. Snel een dicht en stevig Speelgazon / Sportgazon Door de vlotte beginontwikkeling van de graszaden groeit de grasmat snel dicht en is de kans op onkruiden kleiner. Om mosontwikkeling te vermijden is het aan te raden het gras niet te kort te maaien (+3cm). Met dit graszaad kan je ook doorzaaien. Wanneer gras zaaien en bemesten? Gras zaaien: Een gazon kan gezaaid worden van half maart tot half juni en van half september tot half november. Dit hangt uiteraard steeds af naargelang het weer. Probeer bij windstil weer te zaaien. Hou ook rekening met de temperatuur. Gazon bemesten: Een gazon is het centrum van de meeste tuinen. Daarom dien je deze goed te onderhouden zodat het gazon gezond en mooi is. Bemest in het voorjaar (na de winter) met een stikstofrijke meststof zodat je gazon een boost krijgt en er snel weer groen uitziet. Ook is dit het moment om te bekalken. Kalk helpt tegen een zure bodem en gaat dus zo mos tegengaan. Vervolgens bemest je nog is rond juni. In het najaar (half september - oktober) bemest je de laatste keer en dit met een meststof die iets rijker is aan kalium. Kalium zorgt ervoor dat je gazon sterker gaat worden om zo goed de winter door te komen. Bovendien gaat de grasmat dikker worden zodat mos minder de kans heeft om er tussen te groeien.
€ 119,00
Graszaden Evergreen Patch Magic Gazonherstel 4 in 1 1Kg
Evergreen Patch Magic: Kale plekken in gazon herstellen Patch Magic is een mengsel van graszaad, meststof en potgrond. Het laat u toe om kale plekken in uw gazon volledig te herstellen. Deze 4 in 1 is ideaal voor het herstel van ernstig beschadigde zones in uw gazon (bv onder de schommel van de kinderen, onder het opblaasbaar zwembad...) Met Patch Magic verkrijgt u een dicht en mooi groen gazon op eender welke plaats. Patch Magic werkt dankzij een revolutionaire potgrond op basis van kokosvezel: samengeperst werkt de kokosvezel zoals een spons. Hij absorbeert 8 keer zijn gewicht in water. Daardoor creëert zich rondom de graszaden een vochtig en beschermend milieu dat de ontkieming en de ontwikkeling van een stevig wortelstelsel bevordert. Gebruik Verwijder afgestorven gazon en maak de grond los. Strooi Patch Magic 3mm dik op kale plekken en 1,5mm om schrale plekken bij te zaaien. Geef voldoende water totdat de potgrond met water verzadigd is en bijgevolg donkerbruin wordt. De graszaden ontkiemen binnen de 5 dagen. De toegevoegde meststof zorgt ervoor dat het jonge gras zich optimaal kan ontwikkelen. Patch Magic vertelt u zelfs hoeveel water te geven. Wanneer de potgrond lichbruin van kleur wordt, geef dan water totdat hij opnieuw donkerbruin wordt. Samenstelling Mengsel van potgrond op basis van kokosvezel (88,6%), met zwavel omhulde ureum (3,9%) en zaaizaden (7,5%).
€ 18,45
Graszaad Barenbrug SOS Gazon zaaien 15kg
Gazon zaaien tijdens het najaar met Barenbrug SOS 15kg Barenbrug SOS is een snelkiemend graszaad die gebruikt wordt voor inzaaien / bijzaaien van gras tijdens het najaar. Zo herstel je snel een kalend gazon. Het verschil met andere graszaden is dat dit grasmengsel al kiemt vanaf 5°c. Gazon zaaien in de winter SOS is een mengsel van Westerwolds en Engels raaigras. Juist deze combinatie maakt dit mengsel zo sterk in voor- én naseizoen, zeker nu de herfst op een zogenaamde ‘Indian summer’ is gaan lijken. Het mengsel SOS kiemt snel en het SOS mengsel is zo samengesteld dat men tot het eind van het speelseizoen plezier heeft van een strakke grasmat.   Niet alleen hoge bodemtemperaturen en voldoende vochtigheid zorgen voor een succesverhaal, ook bij lagere temperaturen is dit mogelijk. Het grasmengsel SOS (bestaande uit een combinatie van Westerwolds en Engels raaigras), kiemt namelijk al bij 4-6 °C. Dit terwijl straatgras pas rond 8-10 °C kiemt. Dankzij het langere groeiseizoen is doorzaai met SOS nu mogelijk in november en in sommige gevallen zelfs al in december. SOS groeit door waar andere grassen het af laten weten! Gras zaaien bij voetbalveld Het hoofddeel in ons SOS grasmengsel is een ras dat snel vestigt en de eigenschappen heeft van sport en recreatuegras. Het is de derde generatie eenjarig raaigras met sport- en gazoneigenschappen. SOS heeft bewezen goede prestaties te kunnen leveren op sportvelden! Barenbrug SOS levert een snelle oplossing: niet sop de markt kiemt of groeit sneller bij lage temperaturen! "In december heb ik SOS doorgezaaid en de Graaddagen geteld. Na 14 dagen doken de SOS planten al op. Geweldig!" Henry de Weerd - Groundsman stadion FC Twente "Als de temperatuur onder de 10 graden ligt, gebruiken we SOS." Zo kan je ook in het najaar gazon zaaien.  Jan en kees Jong - Groundsmen Amsterdam Arena Vaste verzendkost/gewichtstoeslag € 15    
€ 99,00 € 134,34*

Hoe gras zaaien?

Voorbereiding en nazorg is minstens even belangrijk dan het zaaiproces zelf. Hier volgt een kort stappenplan:

Voorbereiding 

  1. Maak de bodem onkruidvrij 
  2. Spit de grond om, doe dit 20 à 30 cm diep met de spade of tuinfrees 
  3. Voed de grond eventueel met een grondverbeteraar of compost 
  4. Egaliseer de grond met een wals om de grond opnieuw stevig te maken 
  5. Hark de toplaag lichtjes op zodat de graszaden zich optimaal kunnen nestelen 

Gras zaaien 

  1. Strooi het graszaad gelijkmatig rond, doe dit zowel in de breedte als in de lengte 
  2. Hark het zaad lichtjes in de grond, maar verstik ze niet volledig onder de aarde 
  3. Wals de grond of stap over de aarde zodat de zaden goed bodemcontact creëren 
  4. Sproei alles goed nat met een fijne waterstraal om een regenbui na te bootsen 
TIP! Heb jij een droge grond in je tuin? Dan kun je deze eerst even vochtig maken met de tuinsproeier voor je gaat zaaien. 
Hou ook in de gaten of vogels je graszaad niet komen stelen. Je kan dit voorkomen door een fijn net te spannen op houten paaltjes.
Een andere mogelijkheid is een vogelhuisje ophangen met wat graszaadjes vlak naast het zaaiveld. 


Nazorg 

Afhankelijk van de bodemtemperatuur, gaat het zaad na 2 of 3 weken kiemen. Hier nog enkele tips om een prachtig groen grasveld te bekomen.
  1. Zorg dat de grond zeker niet uitdroogt 
  2. Besproei het gras regelmatig, maar maak het nooit drijfnat 
  3. Loop in het begin zo weinig mogelijk op het jonge, broze gras 
  4. Maai het gras voor een eerste keer als het 8 à 10 cm hoog is 
  5. Maai de eerste keren (2 tot 3 keer) niet korter dan 4 à 5 cm 
  6. Verticuteer de eerste 3 jaar zeker niet, het wortelgestel is hiervoor nog niet voldoende vertakt 

Twijfel je nog welk graszaad het best voor jou van toepassing is? Een overzicht van ons online assortiment vind je hier.
DCM Grazio graszaad siergazon 75m²
Graszaad voor siergazon gemengd met organische startvoeding Dit graszaad is ideaal voor de aanleg van jouw siertuin. Dit graszaad kiemt uit tot een fijnbladig Engels siergazon. Het gras zal mooie fijne blaadjes hebben. DCM graszaad siergazon (vroeger gekend als Grazio) is een mengeling van graszaad met een fosforrijke meststof. Deze meststof zorgt voor een betere beworteling en een sterkere grasmat.  Hoe DCM graszaad siergazon gebruiken? - Verwijder oud gras, onkruid, stenen en spit en frees tot 30 cm diep. - Schud goed met de verpakking voor het strooien om de graszaden en startvoeding te mengen. - Zaai de helft in de lengte en de andere helft in de breedte. - Hark de zaden lichtjes in tot max. 1,5 cm. - Rol of druk goed aan en hou de bodem vochtig tot de grassprieten.Onderhouden van jouw siergazon - Maai het gras pas als het 8 cm hoog is. Maai het gras de eerste keren niet korter dan 4 cm. - Geef je gazon na de derde maaibeurt een eerste bemesting met DCM Vital-Green Gazonmeststof.  
€ 24,95
Graszaad Barenbrug (Bar Power) RPR Lawn 5kg
Sportgazon of speelgazon zaaien met Barenbrug RPR Lawn (voorheen Bar power), goed voor 250 m²  Barenbrug RPR Lawn (voorheen gekend als Bar Power)  is een revolutionair graszaad voor het zaaien van een extreem sterk sport- en speelgazon. Dit grasmengsel bevat namelijk verschillende snelkiemende, ziekteresistente en zelfs zelfherstellende grassen. Hierdoor bekom je op korte tijd een dicht en stevig gazon. Ideaal wanneer je onkruid, ziektes en mos wilt weghouden zonder gebruik van chemische middelen! Zelfherstellend gras voor een dicht gazon 55%RPR Lawn (Bar Power) bevat o.a. Engels raaigras. Een type gras dat ondergrondse uitlopers maakt en zo zelf kale plekken kan herstellen in het gazon. Ideaal voor een speelgazon of een sportgazon!  Snelkiemend gras voor snelle vestiging 15% Dit grasmengsel is niet alleen geschikt voor het zaaien van een nieuw gazon, maar ook voor het doorzaaien van een bestaand gazon. Zo kan je nog net voor de koude wintermaanden of net erna je gazon herstellen of inzaaien met  RPR Lawn (Bar power).  Barenbrug RPR Lawn (Bar Power)graszaad | Samenstelling 30% RPR (Regenerating Perennial Ryegrass) 30% Fijnbladig Engels raaigras 25% Roodzwenkgras - gewoon 15% Roodzwenkgras - fors Nieuwe verpakking sinds 2024: RPR Lawn (geen vermelding meer van Bar Power).  Barenbrug Bar power RPR is ook beschikbaar per 15kg
€ 58,99 € 75,79*
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Graszaad promo 2 in 1 Aanleg + Herstel 375 m²
Voordelig gazon herstellen of aanleggen Ben je van plan om binnenkort een nieuw gazon aan te leggen? Of wil wil je jouw grasmat herstellen? Dan is BSI Graszaad Aanleg & Herstel de ideale oplossing voor jou! Deze voordeelverpakking bevat verschillende grassoorten die zowel geschikt zijn voor het aanleggen als voor het herstellen van je gazon.  Snel kiemend graszaad  Dankzij de zadenmix in dit product geniet je van een snelle kieming en ontwikkeling van een stevig wortelstelsel. Bovendien worden de zaden ook steeds gecontroleerd op kiemkracht en zuiverheid. Na het toepassen van Graszaad promo 2 in 1 vormt zich dus snel een nieuw prachtig gazon dat bestand is tegen een actieve betreding. Het grasmengsel is geschikt voor alle bodemtypes.  Bsi Graszaad promo 2 in 1: een betere vestiging van het jonge gras, een hogere productie van het zaaigoed en een optimale groeistart! Hoe pas je dit graszaad toe? Omspitten of frezen van de grond (20-30 cm diep). Wortels en stenen verwijderen. Breng een dunne laag compost aan en bemest. Meng beide door de grond Rol de grond goed aan en egaliseer met een grashark.  Eventueel bevochtigen Zaai in twee richtingen, haaks op elkaar. Zaai enkel met de hand bij windstil weer Har de zaden in twee haakse richtingen in de grond (1,5 cm diep) en rol lichtjes aan Houd de bodem vochtig tot de kieming en maai aan 8 à 10 cm lengte tot op 4 à 5 cm Tips voor een optimaal resultaat Heb je jouw gazon bemest? Wacht dan nog 1 week voor je begint te zaaien. Zo voorkom je verbranding van je zaden. Daarnaast is het aangeraden om het gazon na toepassing zo weinig mogelijk te betreden. Om zodevorming te stimuleren maai je regelmatig het gras vanaf 8 cm lengte. Bemesten kan dan opnieuw na 4 à 6 weken (niet bij hoge temperaturen).
€ 88,50