• Snelle  levering in BE & NL Snelle levering in BE & NL
  • Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen
  • Tuincentrum sinds 1996 Tuincentrum sinds 1996
  • Tuinapotheker met product én plantenkennis Tuinapotheker met product én plantenkennis
Hoe kan ik engerlingen bestrijden met aaltjes?
Tijdens de prachtige zomermaanden geniet je natuurlijk graag van een mooie en verzorgde tuin met een diepgroen gazon. Helaas zijn er heel wat bodeminsecten die er voor zorgen dat er gele of bruine plekken in het gazon ontstaan waarna het gras kan afsterven. Daarom is het belangrijk om te weten met welke bodeminsecten je te maken hebt. In deze blog leggen wij jou graag alles uit over het bodeminsect “Engerling” en hoe je deze op een biologische manier efficiënt kan bestrijden.

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen omvatten alle larven uit de familie va de bladsprietkevers. De meest gekend is wellicht de meikever die maar liefst 3 jaar ondergronds aan de wortels van je gras kan vreten. Dit heeft kale plekken in je gazon als gevolg. Andere gekende gazonbezoekers zijn de rozenkever en de sallandkever of Hoplia.
Deze laatste vreten ondergronds aan de wortels van het gazon gedurende 1 à 2 jaar.


Hoe herken je engerlingen in gras?

Engerlingen kun je herkennen aan hun dikke vorm en geelwitte kleur. Het zijn larven die afkomstig zijn van verschillende soorten kevers zoals de meikever, junikever, rozenkever, mestkever en Salland kever. Daarnaast hebben ze een specifieke gekrulde “C” vorm, zijn ze ongeveer 3 cm lang en een dik achterlijf.
Ze duiken vaak op een in een gazon met losse bodemstructuur. Bovendien kun je hun oranje bruine kop en 3 paar pootjes snel herkennen in het gazon.
Indien je bodem last heeft van bodeminsecten kun je een plaag ook herkennen aan vogels zoals kraaien die regelmatig in je gazon komen pikken.

Hebben de bodeminsecten in je gazon geen pootjes? Dan heb je te maken met larven van de koolvlieg of emelten.
korting
korting
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Ecostyle Aaltjes tegen engerlingen 10m²
Ecostyle Nematoden tegen engerlingen in gazon Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, zijn microscopisch kleine organismen die engerlingen in het gras gaan opzoeken en binnendringen. De nematoden scheiden bepaalde bacteriën af waardoor de engerlingen gaan sterven. De gesneuvelde engerlingen worden dan gebruikt als broedkamer waarin de nematoden zich gaan vermenigvuldigen. Na 2 tot 6 weken zijn de nieuwe generatie nematoden klaar om op hun beurt engerlingen op te zoeken in je gazon en deze Toepassingsperiode om engerlingen in gazon te bestrijden Belangrijk is dat u de aaltjes tegen engerlingen op het juiste moment inzet, om een maximaal effect te bekomen, nl. vanaf 12°C bodemtemperatuur, enkel toepassen bij bewolkt weer, naregenen is nodig, toepassing half juli tot september. De schade van engerlingen: Uw voorheen prachtig groene gazon vertoont lelijke, bruine plekken en de grasmat kan gemakkelijk van de grond losgetrokken worden. Onder de graszode zijn vervolgens talloze engerlingen te zien,  die de schade hebben veroorzaakt. De engerlingen zijn in het gazon zijn voornamelijk afkomstig van de rozenkever (in 80% van de gevallen). Belangrijk: De engerlingen van de rozenkever zijn alleen in een jong stadium effectief te bestrijden.  Engerlingen van de rozenkever zijn herkenbaar een de kommavormige, grijskleurige larven met 3 paar poten vlak achter de kop. Toepassing en uitlevering aaltjes Aaltjes worden pas uitgeleverd wanneer ze toepasbaar zijn in de bodem. Je kan ze nu al bestellen en ontvangen als ze toepasbaar zijn.  Deze aaltjes kun je toepassen vanaf 12°C Type aaltje : Heterorhabditis bacteriophora  Ontdek alles over het plaaginsect in onze blog! Nematoden van Ecostyle, natuurvriendelijke manier om engerlingen te bestrijden!
€ 21,99 € 25,95*
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Ecostyle Aaltjes tegen engerlingen 100m²
Ecostyle Aaltjes tegen engerlingen in gazon 100m² Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopische organismen die engerlingen in het gazon gaan opzoeken  en binnendringen. De aaltjes scheiden bepaalde bacteriën af waardoor de engerlingen gaan sterven. De gesneuvelde engerlingen worden dan gebruikt als broedkamer waarin de aaltjes zich gaan vermenigvuldigen. Na 2 tot 6 weken zijn de nieuwe generatie aaltjes klaar om nieuwe engerlingen te gaan opzoeken en deze op hun beurt op een natuurvriendelijke manier te bestrijden. Dit proces gaat door totdat alle engerlingen (voedsel voor de aaltjes) weg zijn. Wanneer de aaltjes gebruiken? Belangrijk is dat u de aaltjes tegen engerlingen op het juiste moment inzet om zo een maximaal effect te bekomen. Aaltjes kan je inzetten vanaf de bodem een temperatuur heeft van 12°C. Het is aan te raden om nematoden toe te passen op een vochtig gazon. Na de behandeling dien je het gazon tot 2 weken lang ook vochtig te houden. Aaltjes worden pas uitgeleverd wanneer ze toepasbaar zijn in de bodem. Je kan ze bestellen en ontvangen als ze toepasbaar zijn.  Deze aaltjes kun je toepassen vanaf 12°C Schade van engerlingen Uw voorheen prachtig groene gazon vertoont lelijke, bruine plekken en de grasmat kan gemakkelijk van de grond losgetrokken worden. Onder de graszode zijn vervolgens talloze engerlingen te zien, die de schade hebben veroorzaakt. De engerlingen in het gazon zijn voornamelijk afkomstig van de rozenkever (in 80% van de gevallen). Engerlingen van de rozenkever zijn alleen in een jong stadium effectief te bestrijden. Je kan ze herkennen aan de kommavormige, grijskleurige larven met 3 paar poten vlak achter de kop. Ook engerlingen van mei- en junikever komen voor. Type aaltje : Heterorhabditis bacteriophora  Ecostyle Aaltjes tegen engerlingen, natuurvriendelijk en biologisch engerlingen in je gazon bestrijden! Ontdek alles over het plaaginsect in onze blog!
€ 35,99 € 47,95*
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Ecostyle Aaltjes tegen engerlingen 300m²
Engerlingen in gazon bestrijden Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn microscopische organismen die engerlingen in het gazon gaan opzoeken  en binnendringen. De aaltjes scheiden bepaalde bacteriën af waardoor de engerlingen gaan sterven. De gesneuvelde engerlingen worden dan gebruikt als broedkamer waarin de aaltjes zich gaan vermenigvuldigen. Na 2 tot 6 weken zijn de nieuwe generatie aaltjes klaar om nieuwe engerlingen te gaan opzoeken en deze op hun beurt op een natuurvriendelijke manier te bestrijden. Dit proces gaat door totdat alle engerlingen (voedsel voor de aaltjes) weg zijn. Wanneer nematoden gebruiken? Belangrijk is dat u de aaltjes tegen engerlingen op het juiste moment inzet om zo een maximaal effect te bekomen. Aaltjes kan je inzetten vanaf de bodem een temperatuur heeft van 12°C. Het is aan te raden om nematoden toe te passen op een vochtig gazon. Na de behandeling dien je het gazon tot 2 weken lang ook vochtig te houden. Aaltjes worden pas uitgeleverd wanneer ze toepasbaar zijn in de bodem. Je kan ze bestellen en ontvangen als ze toepasbaar zijn.  Deze aaltjes kun je toepassen vanaf 12°C Ontdek alles over het plaaginsect in onze blog! Schade van engerlingen Uw voorheen prachtig groene gazon vertoont lelijke, bruine plekken en de grasmat kan gemakkelijk van de grond losgetrokken worden. Onder de graszode zijn vervolgens talloze engerlingen te zien, die de schade hebben veroorzaakt. De engerlingen in het gazon zijn voornamelijk afkomstig van de rozenkever (in 80% van de gevallen). Engerlingen van de rozenkever zijn alleen in een jong stadium effectief te bestrijden. Je kan ze herkennen aan de kommavormige, grijskleurige larven met 3 paar poten vlak achter de kop. Ook engerlingen van mei- en junikever komen voor. Ecostyle Aaltjes tegen engerlingen, natuurvriendelijk en biologisch engerlingen in je gazon bestrijden! Type aaltje : Heterorhabditis bacteriophora 
€ 69,99 € 89,95*

Wat is het verschil tussen engerlingen en emelten?

Voor je verder leest is het belangrijk om het verschil te weten tussen engerlingen en emelten. Ze richten namelijk dezelfde schade aan je gazon aan maar je moet engerlingen en emelten bestrijden op verschillende manieren. Emelten zijn geen larve van de kever maar larven van langpootmuggen. De larven zijn minder dik, hebben geen gekromde vorm, zijn bruingrijs gekleurd en hebben geen poten. Bovendien kun je bij emelten nauwelijks een kop of staart herkennen. Heb je dus toch met een emeltenplaag te maken?
Ontdek dan alles over de bodeminsecten en bestrijding in onze andere blog over emelten.

Emelt Engerling


Welke schade richten engerlingen aan

De engerlingen voeden zich de eerste weken met organisch materiaal zoals afgestorven plantenresten. Vervolgens kiezen ze voor haarwortels van het gras waarna ze alle plantenwortels zullen opeten. Door de vraat van de larven komen de graszoden los waardoor het deel water en voeding dat opgenomen kan worden door de wortels aanzienlijk afneemt. Uiteindelijk zal je gazon droge, gele, dode of zelfs open plekken vertonen. Bovendien kan de schade aan je gras nog vergroten door vogels die de engerlingen komen opeten en daarmee in het gras pikken op zoek naar engerlingen.


Engerlingen voorkomen in je gazon

engerlingen gazonWist je dat je ook heel wat kan doen om engerlingen te voorkomen in je gazon? Zo kun je makkelijk bruine, gele en dode plekken in je gras voorkomen door de biodiversiteit in je tuin te verhogen. Een gazon is namelijk een meer kunstmatig product en als je tuin grotendeels uit gras bestaat, is de kans klein dat er voldoende natuurlijke vijanden van de kevers in je tuin aanwezig zijn.
Dankzij biodiversiteit in je tuin heb je dus meer natuurlijke vijanden en kunnen deze insecten zich niet of moeilijker ontwikkelen en voortplanten. Je kan engerlingen dus preventief bestrijden door het plaatsen van heesters, hagen, bomen en bloemen.
Bovendien zijn sterk geurende planten zoals citroenkruid of knoflook ideaal om aan te planten. Engerlingen houden namelijk niet van sterke geuren.



Engerlingen in gazon biologisch bestrijden

Is het te laat om een plaag te voorkomen en heb je al heel wat engerlingen in je gazon gespot? Dan is het zeer belangrijk om deze zo goed mogelijk te bestrijden.
Dankzij de Aaltjes van Ecostyle kun je de bodeminsecten op een biologische manier bestrijden.


Wat zijn aaltjes?

Aaltjes of ook wel nematoden genoemd, zijn microscopisch kleine wormpjes. Ze kunnen ingezet worden als biologisch bestrijdingsmiddel. Aaltjes zijn namelijk de grootste schrik van heel wat plaagdieren. Door hun uiterst kleine vorm kunnen ze het plaagdier langs hun natuurlijke openingen betreden. Eenmaal de nematoden in het plaaginsect zitten, laten ze een stof vrij waarna de engerling na enkele dagen sterft. De dode engerlingen dienen daarna als voedsel voor de aaltjes. Na enkele weken gaan de aaltjes opnieuw op zoek naar een prooi. De aaltje kun je bij ons bestellen en worden “vers” geleverd aan huis. Na ontvangst van de aaltjes kun je deze makkelijk toepassen met behulp van water.
Hoe je deze aaltjes specifiek moet gebruiken? Dat lees je in deze blog.


Wanneer kun je engerlingen bestrijden met aaltjes

Aaltjes tegen engerlingen kun je toepassen vanaf mei. De beste toepassingen krijg je tussen juni en oktober. Let op, de bodemtemperatuur moet minimaal 12° C zijn voor een optimale toepassing. Het is aan te raden om nematoden toe te passen op een vochtig gazon. Na de behandeling dien je het gazon tot 2 weken lang ook vochtig te houden.
Engerlingen in gazon bestrijden met aaltjes 10m² DCM Naturapy
DCM Heteri-Guard® Aaltjes om engerlingen te bestrijden Deze aaltjes zijn insectenparasiterende minuscule wormpjes die worden ingezet voor de bestrijding van engerlingen in het gazon. De aaltjes zullen actief op zoek gaan naar hun prooi en treden de insecten binnen via natuurlijke openingen. Daarna infecteren ze de engerlingen met bacteriën waardoor deze komen te sterven. Met aaltjes bestrijden is natuurvriendelijk en 100% biologisch. Wat zijn Engerlingen? Engerlingen zijn larven uit de familie van de bladsprietkevers. De meest gekende is de meikever. Deze kan maar liefst 3 jaar ondergronds aan de wortels van je gras vreten. Dit zorgt voor kale plekken in je gazon. Andere gekende engerlingen zijn de rozenkever en de sallandkever of Hoplia. Deze laatste vreten ondergronds aan de wortels van het gazon gedurende 1 à 2 jaar. DCM Naturapy Heteri-Guard® bevat 5 miljoen aaltjes tegen engerlingen. Ook wel Heterorhabditis bacteriophora genaamd. Hiermee kan je een gazon van 10m² behandelen. Gebruik de aaltjes na ontvangst zo snel mogelijk. Je kan ze maximaal nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Aaltjes gebruiken tegen engerlingen is niet moeilijk. Los de volledige inhoud van het zakje op in water en giet of sproei dit op het gazon waar de engerlingen zich bevinden. Hou het gazon vervolgens zo'n 2 weken vochtig zodat de aaltjes zich goed in de bodem kunnen voortbewegen. Dit zijn "levende" producten die rechtstreeks vanuit het labo verzonden worden. Voor meer informatie kan je hier de gebruiksaanwijzingen lezen.  
€ 27,50
Engerlingen in gazon bestrijden met aaltjes 100m² DCM Naturapy
DCM Heteri-Guard® Aaltjes tegen Engerlingen Aaltjes zijn insectenparasiterende minuscule wormpjes die kunnen ingezet worden ter bestrijding van engerlingen in het gazon. De aaltjes gaan actief op zoek naar hun prooi en treden de engerlingen binnen via natuurlijke openingen.  Daarna zullen ze de engerlingen met bacteriën die hen doden. Deze manier van bestrijden is natuurvriendelijk en geheel biologisch. Wat zijn Engerlingen? Engerlingen omvatten alle larven uit de familie va de bladsprietkevers. De meest gekend is wellicht de meikever die maar liefst 3 jaar ondergronds aan de wortels van je gras kan vreten. Dit heeft kale plekken in je gazon als gevolg. Andere gekende gazonbezoekers zijn de rozenkever en de sallandkever of Hoplia. Deze laatste vreten ondergronds aan de wortels van het gazon gedurende 1 à 2 jaar. DCM Naturapy Heteri-Guard® bevat 50 miljoen aaltjes tegen engerlingen. Deze heten Heterorhabditis bacteriophora. Dit is goed om een gazon tot 100m² te behandelen tegen engerlingen. Na ontvangst de aaltjes zo snel mogelijk gebruiken of maximaal nog enkele dagen in de koelkast bewaren.  Aaltjes gebruiken tegen engerlingen is helemaal niet moeilijk. Je lost de complete inhoud van het zakje op in water en giet of sproei dit op het gazon waar de engerlingenplaag zich voordoet. Vervolgens moet je het gazon zo'n 2 weken vochtig houden zodat de aaltjes zich goed in de bodem kunnen voortbewegen. Dit zijn "levende" producten die rechtstreeks vanuit het labo verzonden worden. Lees hier de gebruiksaanwijzing.  
€ 50,95
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Engerlingen in gazon bestrijden met aaltjes 500m² DCM Naturapy
DCM Heteri-Guard® Aaltjes ter bestrijding van engerlingen  Aaltjes zijn minuscule insectenparasiterende wormpjes die ingezet worden ter bestrijding van engerlingen in het gazon. De aaltjes gaan actief op zoek naar hun prooi en treden de engerlingen binnen via natuurlijke openingen. Daarna infecteren ze de engerlingen met bacteriën die hen doden. Dit is een natuurvriendelijke en biologische manier van bestrijden. Wat zijn engerlingen? Engerlingen zijn alle larven uit de familie van de bladsprietkevers. De meest gekende is de meikever. Deze veroorzaakt kale plekken in je gazon door ondergronds aan de wortels te vreten. Andere gekende engerlingen zijn rozenkevers en de sallandkever of Hoplia. Deze laatste eten ondergronds de wortels van je gazon op gedurende 1 à 2 jaar. Aaltjes gebruiken is helemaal niet zo moeilijk. Begin met de complete inhoud van het zakje op te lossen in water. Giet of sproei het daarna op je gazon waar de engerlingenplaag zich voordoet. Vervolgens moet je het gazon zo'n 2 weken vochtig houden zodat de aaltjes zich goed in de bodem kunnen voortbewegen. DCM Naturapy Heteri-Guard® bevat 250 miljoen aaltjes tegen engerlingen. Ook wel Heterorhabditis bacteriophora genaamd.  Hiermee kan je een gazon tot 500m² behandelen tegen engerlingen. Gebruik de aaltjes liefst zo snel mogelijk na ontvangst. Je kan ze eventueel wel nog enkele dagen bewaren in de koelkast. Dit zijn "levende" producten die rechtstreeks vanuit het labo verzonden worden. Ontdek meer informatie in de gebruiksaanwijzing.  
€ 114,95