• Snelle  levering in BE & NL Snelle levering in BE & NL
  • Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen
  • Tuincentrum sinds 1996 Tuincentrum sinds 1996
  • Tuinapotheker met product én plantenkennis Tuinapotheker met product én plantenkennis
Hoe start je met composteren?
Wist je dat je heel wat keuken- en tuinafval kan omzetten in een kwaliteitsvolle grondverbeteraar voor je tuin door zelf te composteren? Dankzij een composthoop verwerk je jouw afval op een milieuvriendelijke manier en genieten diertjes (vogels en egels) van een heerlijke maaltijd. Bovendien is zelf composteren heel eenvoudig. Kun je niet wachten om zelf een composthoop te maken? Lees dan hieronder al onze tips en weetjes!

Composteren, wat is dat?

Composteren is de natuurlijk vertering van organisch afval (keuken- en tuinafval) door verschillende micro en macro-organismen (bacteriën, schimmels, insecten, wormen). Voor een optimale vertering hebben de organismen voldoende stikstof (groenafval) en koolstof (houtachtig afval) nodig.

 Let op, niet al het afval uit je keuken of tuin komt in aanmerking voor compostering! 
Compostbak Composter 470L
Compostsilo : E-composter 470L De E-composter is een compostvat gemaakt uit sterk gerecycleerd materiaal dat weersbestendig en onderhoudsvrij is en bevat een deksel en een luik onderaan. De composter meet 79x79x79 cm en heeft een volume van 470 liter. Kortom, de Keter E-composter is een handige manier om uw keukenafval, losse bladeren en gras te verzamelen en te composteren. Formaat van deze compostsilo Breedte     79 cm Diameter  79 cm Hoogte      79 cm Inhoud:      470L Vaste verzendkost € 15
€ 82,90
Composttafel Mosgroen
Composttafel 77 x 40 x 100cm Met deze composttafel kan je makkelijk en comfortabel planten verpotten of inpotten. Je kan hiervoor het bovenste wekblad gebruiken. De 3 zijkanten, die bestaan uit rechtopstaande wanden waardoor de aarde op de tafel blijft en niet op de grond terechtkomt! Er is ook een onderste plank die als stapelruimte kan diene voor lege potten, werkhandschoenen en ander tuinmateriaal.   Comfortabele inpotten of verpotten met deze ijzeren composttafel!
€ 69,00
Houten Compostbak Bolero 550L
Houten Compostbak Bolero 550L De Bolero is een zeer stevige houten compostbakdie vele jaren zal meegaan. Het is voorzien van een luik bovenaan en meet 80x80x103cm. Deze compostsilo heeft een inhoud van 550 liter. Composteren doe je zo ! Voor een compostbak kies je een beschaduwde plaats. Op de bodem van je bak leg je grof materiaal, zoals versnipperde stengels of verhakseld hout. De compostbak wordt laagsgewijs opgebouwd waarbij je dan lagen groen en lagen bruin materiaal afwisselt. Waterrijke en structuurloze slappe afvalstoffen (= groen materiaal), zoals gras en fruitresten, spreid je over de hele oppervlakte van de composthoop uit of meng je met de drogere materialen (= bruin materiaal) zoals houtsnippers en bladeren die je in voorraad hebt. Tot aan de eerste omzetting kan nog keukenafval, grasmaaisel e.d. toegevoegd worden dat je dan mengt met de bovenste laag. Na enkele dagen al stijgt de temperatuur in de bak tot 70 graden celcius en soms zelfs meer: het composteringsproces is begonnen. Zorg ervoor dat bij aanhoudende regen de bak afgedekt wordt. Een goed verzorgde compostbak verspreidt weinig of geen geur, zodat burenhinder uitblijft. Type Georges *buitenmaat zelfbouwpakket Thuiscomposteren kan iedereen ! Vaste verzendkost € 55 België Nederland op aanvraag
€ 159,95

Welk afval kan je WEL composteren?

  • Rauwe groenten en fruit 
  • Eierschalen Koffiefilters en theezakjes 
  • Plantresten 
  • Bladeren 
  • Snoeitakken en haagafval 
  • Gazonafval 
  • Dierlijke mest van planteneters (kip, konijn, paard, koe) 
  • Houtsnippers


Welk afval kan je NIET composteren

  • Gekookte etensresten 
  • Vlees en beentjes 
  • Vis en graten 
  • Onkruid van zieke planten 
  • Bedrukt papier 
  • Schillen van niet-biologische aardappelen en citrusvruchten 
  • Coniferentakken 
  • Kattenbakkorrels en -uitwerpselen (ook niet van honden) 
  • Bloeiende of zaaddragende planten


Hoe maak je een composthoop?

  1. Kies een plek in de schaduw 
  2. Leg onderaan de composthoop grover afval voor een goede verluchting (twijgen, takken) 
  3. Leg dan kleiner keuken- en tuinafval op de hoop en meng het met de onderste laag 
  4. Bevorder de vertering met DCM compostmaker 
  5. Herhaal de vorige stappen voor elke laag van 30 cm afval 
  6. Na 1 à 2 maanden meng je de hoop nogmaals zodat het extra zuurstof krijgt 
  7. Ruikt de composthoop naar verse aarde? Dan is deze klaar voor gebruik 
  8. Doorgaans is dit na 6 maanden

Is het composteren gelukt? Dan heb je een zeer goede compost die je perfect kan gebruiken als bodemverbeteraar.
Je kan deze mengen met je tuingrond voor een hoger humusgehalte, verbeterde inworteling, water- en luchthuishouding van je bodem.
Na het toepassen van deze natuurlijke bodemverbeteraar zullen je planten beter groeien en bloeien!



Zelf composteren in een compostbak

Wist je dat je ook kan composteren in een compostbak? In een compostbak verloopt de vertering nog sneller en pakt je composthoop een pak minder plaats in.
Bij ons kun je een compostsilo kopen die gemaakt is uit gerecycleerd materiaal. De bak is weersbestendig en onderhoudsvrij en kan tot wel 470L compost opslaan.
Gras composteren met compostversneller 6 kg
Grasmaaisel composteren Met deze compostversneller van BSI kun je sneller grasmaaisel composteren en verteren. Want zonder dit product, of gerichte aanpak kun je te maken krijgen met een composthoop vol met witte schimmels en een stinkende geur. Dankzij dit product kun je schimmels voorkomen, breng je zuurstof in de composthoop en activeer je het microbieel leven. Bovendien loopt de temperatuur in de composthoop op zodat het proces versnelt terwijl onkruid en graszaden afsterven. Daarnaast kun je met compost zowel de structuur van lichte zandgrond als zware kleigrond verbeteren. Hoe compostversneller gebruiken? Bij de aanleg van een nieuwe hoop eerst een luchtige laag takken op de grond leggen met daarboven een laagje  Gebruik je een compostvat? Plaats het vat dan op enkele stenen om een goede beluchting te bekomen Strooi het product gelijkmatig in dunne lagen telkens een nieuwe laag grasmaaisel of bladval aan de hoop wordt toegevoegd Zeker bij grasmaaisel niet te dikke lagen toevoegen, beperk tot 10 cm per laag Meng ook het materiaal aan de buitenkant met het microbieel actievere materiaal aan de binnenkant van de hoop Jonge compost van 2-8 weken oud is rijk aan voedingsstoffenen meng je best in de bovenlaag van de bodem Rijpe compost van 3 maanden of meer is rijk aan humus en kan bovenop uitgestrooid worden PS Een beluchtingsstok is een uitstekend idee. Zo'n stok duw je in de composthoop, hij bevat tanden die opendraaien als je de stok weer naar boven trekt. Zo worden de verschillende lagen met elkaar vermengd, worden composterende micro-organismen verspreid, komt er lucht in de hoop en verloopt de compostering stukken beter! Doe dit elke 4-6 weken voor optimaal resultaat
€ 13,50
DCM Compostmaker 1,5Kg
DCM Compostversneller: Gebruiksklaar voor een compost tot 2m³ Zelf keuken- en tuinafval composteren spaart het milieu en levert compost op die als grondverbeteraar in de tuin kan gebruikt worden. Voor een snelle en geslaagde compostering zijn een natuurlijke stikstofbron en zeewierkalk onmisbaar. Beide bevorderen de activiteit van de composterende bacteriën en versnellen zo het composteringsproces. DCM Compostmaker bevat ze alle twee en is het ideale hulpmiddel voor een snelle compostering.   Werking DCM Compostmaker Dit gebruiksklare alles-in-één-product op basis van fossiele zeewierkalk met een organische stikstofbron, bevordert de activiteit van de composterende bacteriën en versnelt zo het composteringsproces. Resultaat: compost van uitstekende kwaliteit, die rijk is aan natuurlijk bodemleven. Vermengd met de tuingrond verhoogt hij het humusgehalte in de bodem en verbetert hij de inworteling, de water- en luchthuishouding en dus de groei en bloei van je planten.  
€ 8,95
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Groencompost voor tuin en moestuin per big-bag van 1 ENm³
Groencompost bestellen voor tuin en moestuin Groencompost is het bodemverbeterend resultaat van vele maanden composteren onder optimale omstandigheden. Het natuurlijk materiaal van tuinen en openbaar groen wordt verzameld en verhakselt in kleine stukken. Dit wordt op hopen geplaatst en vervolgens op regelmatige tijdstippen gecontroleerd op vochtigheid ph-waarde en zuurstofnood. Indien nodig wordt er ingegrepen om dit in optimale conditie te houden. Door de extreem warme temperaturen die deze composthopen bereiken worden onkruidzaden geheel onschadelijk gemaakt. Vanaf een half jaar worden de hopen gezeefd en is dit fijne materiaal Groencompost te noemen. Groencompost kan je gebruiken in tuin en moestuin om tal van redenen. Allereerst is dit natuurlijke product ideaal om te gebruiken als bodemverbeteraar. Bij zandgronden zorgt het compost voor een betere vochtopname en zal de bodem langer het vocht kunnen vasthouden wat zeker tijdens droge jaren zeer goed is voor je planten. Bij zware gronden zorgt de groencompost dan weer voor een betere drainage waardoor de plantenwortels minder last krijgen van wortelrot. Door het ondermengen van compost in de moestuin of siertuin breng je ook natuurlijke voedingsstoffen in de bodem. O.a. de organische stikstof is belangrijk om planten in tuin en moestuin goed te laten groeien. Met groencompost krijg je ook meer actief bodemleven waardoor planten, groenten en kruiden sneller en beter ontwikkelen. Bodembacterien beschermen je plantenwortels ook tegen bodemziektes.  Groencompost kopen in Big bag - Levering in Vlaanderen Groencompost kan je kopen per big bag van 1m³. Deze wordt gratis aan huis geleverd in heel Vlaanderen. Prijs is incl. btw. Compost is geschikt als bodemverbeteraar voor tuin en moestuin. *Deze groencompost is erkend als toepasbaar in de biologische landbouw (UAB). Voor deze leveringen zijn deze voorwaarden van toepassing:  
€ 163,19