• Snelle  levering in BE & NL Snelle levering in BE & NL
  • Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen
  • Tuincentrum sinds 1996 Tuincentrum sinds 1996
  • Tuinapotheker met product én plantenkennis Tuinapotheker met product én plantenkennis
Hoe tomaten kweken? Tips voor een optimale oogst
Hou jij ook zo van verse tomaten? Dan kun je deze ook eenvoudig kweken in je eigen (moes)tuin. Weet je niet goed hoe je er aan begint?
Dan geven wij jou graag enkele tips zodat jij binnenkort kan genieten van een rijkelijke oogst en heerlijke tomaten van eigen kweek.
 

Welke tomaten zaden kies ik?


Voor je aan de slag gaat, moet je eerst weten welke tomaat je graag wilt kweken in je moestuin. Wil je graag Biologische tomaten kweken?
Ga je voor grote tomaten of kerstomaatjes? Ben je op zoek naar een speciale variant? Of zoek je 
zaadvaste tomaten zaden?
Op onze webshop kun je een uitgebreid assortiment aan tomaten zaden vinden. Hieronder een greep uit ons assortiment:
BIO groentenzaden Tomaat Pomodoro "Cuor di Bue"
BIO ossenhart zaad kopen  Wil je graag verse en vlezige tomaten uit eigen tuin? En dat op een biologische wijze? Dan zijn deze BIO tomaten zaden de ideale zaden voor jou! Cuor di Bue, ook wel gekend als Ossenhart, is een grove tomaat die je eenvoudig kan kweken in je eigen tuin. Bovendien is deze tomaat een vleestomaat waardoor deze meer vlees en minder sap bevat dan de doorsnee tomaat. Wil je deze tomaat graag verwerken in je gerechten? Dankzij het drogere vruchtvlees is dit ras perfect om te verwerken in pastasauzen en soepen! Vleestomaten zaaien De zaden kun je zaaien vanaf februari en oogsten vanaf juli. De zaden groeien uit tot hartvormige en roodkleurige vleestomaten die een zoete smaak hebben.  Met een zakje zaden kun je een 15tal planten zaaien. Zaaiperiode:  Februari - juni  
€ 3,90
Bio Tomaten zaden Green Zebra 0.15g
Bio tomaten kweken met Green Zebra zaden De Green Zebra variëteit vormt compacte, sappige vruchten die vanaf juli te oogsten zijn. De schil van deze bio-tomaat is geel-groen gestreept en heeft een lekkere zachte, zuurachtige smaak. Tip: Het is mogelijk om tagetes, Oost-Indische kers of basilicum te zaaien tussen de tomatenplanten om ze te beschermen tegen ziektes. Zaaien: februari - mei Oogsten: juli - oktober
€ 3,90
Vilmorin Tomatenzaad Pyros F1 0,1g
Tomaten zaaien met Vilmorin Tomatenzaden Pyros groeien uit tot sterke tomatenplanten met een hoge productiviteit. De tomaten hebben een gewicht van 140 gr tot 150 gr. Zeer geschikt voor opvullen. Je kan deze zaden zaaien tussen februari en mei.
€ 3,90

Wanneer tomaten zaaien?

Tomaten kun je in een serre al vanaf april zaaien. Zaai je gewoon buiten? Dan raden we je aan om pas vanaf half mei je tomaten te zaaien. Wil je toch vroeger beginnen met zaaien? Dan kun je de zaden binnenshuis voorzaaien (in een mini serre). Let er wel op dat de zaadjes/plantjes binnenshuis voldoende warmte (18° C) en licht krijgen.
De zaadjes kiemen pas bij een temperatuur van ongeveer 18° C. Tomaten hebben doorgaans 8 tot 10 weken nodig om van zaadje tot plant uit te groeien.
Plan je zaaiperiode dus 8 à 10 weken voor het uitplanten van je tomatenplant.


Hoe tomaten zaaien?

  1. Neem een zaaibakje of kleine potjes
  2. Zorg er voor dat onder het bakje of in de potjes drainagegaten zitten
  3. Vul het met zaaigrond
  4. Kies jouw tomatenzaadjes
  5. Maak een gaatje van 0,5 cm diep
  6. Vul het gaatje met een zaadje
  7. Laat 1 cm tussen en herhaal en maak opnieuw een gaatje en vul het met een zaadje
  8. Bedek de zaadjes met fijn laagje zaaigrond
  9. Druk de grond aan
  10. Geef water met een plantenspuit
  11. Zorg voor een plek met voldoende warmte en licht


Het kiemen van de tomatenzaadjes

De zaadjes doen er gemiddeld een week over om te kiemen. Natuurlijk is deze periode afhankelijk van waar je ze precies hebt neergezet en hoe warm het daar is.
De zaailingen zijn zeer kwetsbaar en hebben daarom een zonnig plekje nodig. Bij voorkeur in de keuken of woonkamer voor een raam.
Vervolgens duurt het maximaal twee weken voor de eerste blaadjes verschijnen. Blijf tijdens deze periode ook voldoende water geven als dat nodig is. Hoe je dat kan weten?
Voel met je vingers in de grond en als de grond niet meer vochtig is, mag je water geven.


Verspenen van de plantjes 

Zijn de eerste twee blaadjes van jouw tomatenplant verschenen? Dan kun je de plant verspenen. Met verspenen bedoelt men het verplanten van de beste plantjes naar een pot.
Kies een pot met een diameter van ongeveer 12 cm. Na het verspenen plaats je de plantjes op een zo licht mogelijke plaats met een temperatuur van ongeveer 18° C.
Let er ook op dat je na het verspenen de grond goed vochtig houdt en voorziet van (vloeibare) meststof. 


De tomaten buiten planten 

Nadat de tomaten in optimale omstandigheden binnen op een warme en lichte plek gegroeid zijn, hebben deze behoefte aan zon en warmte. Kies een plekje in je tuin en zet ze gedurende een week overdag buiten. Zo kunnen de plantjes wennen aan de iets koudere klimaat buiten. Bij het naar buiten planten is er ook minder water nodig. Op die manier worden de tomaten “afgehard” zodat ze kunnen uitgroeien tot sterke planten die minder zorg nodig hebben. 

De plantafstand tussen de tomaten hangt af van het type tomaat. Doorgaans is 80 x 50 cm een goed gemiddelde.
Bovendien moet je de tomatenplanten diep genoeg planten, water geven en voorzien van een stok waar je de plant kan aan vastbinden.


Nog enkele tomatentips


  1. Tijdens de opkweek de planten regelmatig draaien
  2. Geef altijd water onderaan de voet
  3. Tomatenplanten in pot hebben meer water nodig dan in volle grond
  4. Bij planten met vruchten, enkel water geven als bladeren afhangen van droogte
  5. Je krijgt meer smaakvolle vruchten bij drogere teelt
  6. Tomaten aan de plant laten rijpen
  7. Bewaar tomaten niet in de koelkast, maar op een koele plek
DCM Vloeibare Meststof Tomaten en Groenten 800ml
Vloeibare mest voor tomaten en groenten De organische, natuurlijke voedingselementen in DCM Vloeibare Meststof voor Tomaten en Groenten maken ze ideaal voor het telen van gezonde groenten. Het hoge gehalte aan fosfor en kalium maakt deze meststof uiterst geschikt voor vruchtgroenten en zorgt voor sterke planten met stevige wortels en dikke vruchten. Deze vloeibare meststof laat toe om tegelijkertijd te bemesten én water te geven. Samenstelling: suspensie van samengestelde organische meststoffen NK 4-5 met bacteriën en plantaardige aminozuren/peptiden
€ 9,10
Tomatenclips 15 stuks
Tomaten vastmaken met tomatenclips Tomatenclips zijn perfect om uw tomatenplanten snel en eenvoudig aan een plantensteun of tomatenspiraal te bevestigen. De groei wordt zo niet ingeperkt of gehindert waardoor de plant rustig verder kan groeien. Deze clips, met diameter van 25mm,  zijn gemaakt uit kunststof waardoor ze weerbestendig zijn en vele jaren gebruikt kunnen worden.
€ 2,95