• Snelle  levering in BE & NL Snelle levering in BE & NL
  • Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen
  • Tuincentrum sinds 1996 Tuincentrum sinds 1996
  • Tuinapotheker met product én plantenkennis Tuinapotheker met product én plantenkennis
Paardenkastanjemineermot bestrijden: zo doe je dat
Niets is zo mooi als een prachtige kastanjeboom dat jarenlang meegaat. Maar wat als de mineermot jouw prachtige boom aantast? De bladeren van de paardekastanje krijgen bruine vlekken, ze verliezen al snel hun blad en gaan er jaar na jaar op achteruit... Dat wil je natuurlijk niet meemaken. In deze blog leggen wij jou graag uit hoe je de mineermot tijdig kan waarnemen en bestrijden. Bovendien geven we jou ook enkele tips om mineermotten te preventief te bestrijden. Zo geniet jij jarenlang van een prachtige kastanjeboom!


Hoe herken je de paardenkastanjemineermot


De schade die aan je boom wordt aangericht, daar zijn de rupsen verantwoordelijk voor. Deze kun je terugvinden op het blad van de kastanjeboom.
De rupsen zijn slechts enkele millimeters groot en hebben een geel/crème kleur. Doorgaans zijn ze moeilijk zichtbaar omdat ze in het blad leven.

De paardenkastanjemineermotten zelf zijn amper 5 millimeter groot, hebben een goudbruine kleur met enkele witte strepen en hebben franjes aan de achterkant van de vleugels. De motten kun je dan weer terugvinden op en rond de stam van de boom. De mannelijke motten zijn tussen de 4 en 5 mm groot en vliegen door elkaar, de vrouwelijke motten zijn even groot en kunnen niet vliegen. Bijgevolg klimmende vrouwtjes op de stam omhoog.

Omdat de paardenkastanjemineermot zo klein is, is het vaak moeilijk om deze vroegtijdig op te sporen.
Je zal de aanwezigheid van de plaaginsecten dus eerder herkennen aan de schade die ze aanrichten. 
Tuinafvalzak STAR 60L
Floraworld Tuinafvalzak STAR 60L Onverwoestbare afvalzak voor transport van tuinafval, bladeren, takken enz. Weersbestendig en behoud zijn perfecte vorm door versterkingsring in kunststof aan de binnenkant.   Kenmerken 50 cm H 40 cm diam. 60 L inhoud
€ 11,05
Ecostyle Boomlijmband 2,5m
Lijmband voor fruitbomen De lijmband van ECOstyle is een gebruiksklare insectenval ter bescherming van fruitbomen, in het bijzonder van wintervlinder en andere kruipende insecten (o.a. paardekastanjemineermot). De lijmband houdt de vrouwelijke vlinder, die via de stam naar de kroon kruipt om er eieren af te zetten, tegen. Deze lijmband helpt o.a. tegen paardekastanje-mineermot, wintervlinder, mieren en andere kruipende insecten in sierbomen.   Lijmband aanbrengen Bepaal de omvang van de stam (+3 cm overlap), knip de lijmband af en trek deze uit elkaar. Breng de lijmband met behulp van het touw en met de lijm naar buiten om de stam aan. Vouw aan de bovenzijde de papierkraag trechtervormig naar buiten, zodat er geen regenwater over de lijmlaag kan lopen. Voorzie ook de boompaal van een lijmband Toepassingsperiode Paardenkastanjemineermot: maart - april Mieren en andere kruipende insecten: mei - augustus Wintervlinder:  september - oktober
€ 14,79
korting
korting
Gardena Combisystem Hark + Straatbezem
Deze set bevat: De GARDENA combisystem-gazonhark (43cm) is uitstekend geschikt voor het bijeenharken van blad, grasresten, verticuteermateriaal en ander tuinafval. + De GARDENA combisystem-straatbezem is uitermate geschikt voor gebruik in de tuin en rondom het huis. Met een werkbreedte van 45 cm en een slagvaste houder van hoogwaardige kunststof kan deze robuuste bezem voor een groot aantal doeleinden worden gebruikt. + Met de GARDENA combisystem-houtensteel FSC® 100 % (130cm) kunnen alle combisystem-gereedschappen naar wens worden verlengd.
€ 29,99 € 50,97*

Welke schade richt de paardekastanjemineermot aan?

De rupsen voeden zich met het bladmoes van de paardekastanje. Op die manier ontstaan er leegtes in het blad die tot wel 8 m² groot kunnen zijn. Bijgevolg zal de fotosynthese niet meer optimaal kunnen plaatsvinden waardoor de bladeren uitdrogen, verschrompelen en vervroegd afvallen. Zware bladbeschadiging kun je al waarnemen in de maanden mei en juni. Indien je niet op tijd ingrijpt kunnen er tot wel 3 opeenvolgende generaties (in april, juli en september) per jaar voorkomen waardoor de schade tegen de nazomer groot kan zijn.

Bij een ernstige aantasting kan de boom in augustus al last krijgen van bladval. En dat heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van de boom. Omwille van de vroege bladval kan de boom onvoldoende reservestoffen aanmaken in de bladeren. Deze stoffen worden in de knoppen en houtstructuur opgeslagen om het volgende jaar weer volop uit te lopen. Als de vroegtijdige bladval jaar na jaar blijft duren, zal de boom langzaam aan verzwakken. Uiteindelijk zal de boom ook gevoeliger zijn voor andere aantasters en vorst en wordt het moeilijk om de boom er terug bovenop te helpen.


Hoe moet je de paardenkastanjemineermot (preventief) bestrijden?


1. Ruim de afgevallen bladeren al in de herfst op


Tijdens de herfstperiode kun je best alle afgevallen bladeren opruimen. Vervolgens breng je de bladeren naar een professionele composteringsplaats of kun je deze verbranden. Stel het opruimen niet uit tot de lente. Als je de bladeren dan past opruimt, zijn de bladeren al grotendeels verrot en zullen de poppen van de mineermot op de grond vallen. De poppen hangen dus niet meer aan de bladeren waardoor het onmogelijk wordt om deze te bestrijden door de bladeren naar een composthoop te brengen. 


2. Bestrijd de vrouwtjes met een boomlijmband


De vrouwelijke motten zijn niet goed in vliegen waardoor ze zich op de stam springend naar boven verplaatsen. Om er voor te zorgen dat niet tot in de kruin geraken, kun je langs de stam een boomlijmband aanbrengen. Bij het verplaatsen zullen de vrouwtjes vast komen te zitten aan deze band. Bovendien is de boomlijmband ook handig omdat de gevangen vrouwtjes feromonen vrijgeven en zo de mannetjes lokken. Daardoor zullen de mannelijke motten aan de lijmval blijven kleven. De boomlijmband breng je idealiter voor de bloei (april) aan.

Door het vangen van de vrouwen en enkele mannetjes zal de populatieopbouw aanzienlijk verminderen waardoor de aantasting van de bladeren ook vertraagd.
Een boomlijmband is dus ideaal om de kastanjemineermot te bestrijden zonder schade aan je boom aan te richten. 


3. Vang de mannelijke mineermotten met feromoonvallen


​De vliegende mannelijke motten kun je makkelijk vangen met feromoonvallen. In deze vallen wordt insect- eigen natuurlijke seksuele lokstoffen geplaatst zodat de mannetjes aangetrokken worden. Daarnaast wordt de val onderaan gevuld met zeepwater zodat de aangetrokken motten in de val verdrinken.

De feromoonval kun je makkelijk in de kruin ophangen en het feromoon zelf vervang je best om de 6 tal weken (zo lang werkt de lokstof). Bovendien moet je het feromoon ook vervangen bij een nieuwe generatie motten. Hieronder zie je wanneer je dit het best doet:

  • 1ste keer rond 1 tot 10 april
  • 2de keer rond half mei
  • 3de keer rond eind juni-begin juli
  • Laatste keer rond half augustus

Je kan een feromoonval makkelijk monitoren door de doorschijnende wand. Bovendien is het belangrijk om de ampul rechtstreeks vanuit het zakje in de val te plaatsen en deze niet met de handen aan te raken. De ampul is namelijk doordrongen met het feromoon en door het aanraken zou een groot deel van de concentratie verdwijnen.

Let op: het feromoon is ongevaarlijk voor mens en dier maar indien je de stof toch aangeraakt hebt, raden we je aan om meteen de handen te wassen en ondertussen niets aan te raken. Doe je dat niet, dan zal het feromoon zich verspreiden wat resulteert in een slechte vangst.

Na een succesvolle vangst kun je tot wel honderden paardenkastanjemineermotten onderaan de val zien die zich dus niet meer kunnen voortplanten. Bijgevolg zullen de larven de bladeren niet meer kunnen aantasten en kan de boom opnieuw optimaal aan fotosynthese doen. Zo blijft het energieniveau op peil en wordt de boom vitaler en ziekteresistenter.
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Ecostyle Paardenkastanjemineermot feromoonval - biologische bestrijding
Wat doet de trechterval tegen de paardenkastanjemineermot? Met de feromoonval vang je de mannetjes van de paardenkastanjemineermot. Er worden minder vrouwtjes bevrucht en daarmee komen er minder schadelijke rupsen in de paardenkastanje. Bevat een trechterval en 4 feromonen. Voorkom rupsenschade De rupsen van de paardenkastanjemineermot zijn crème of geelkleurig. Ze zijn maar een paar millimeter groot. De rupsjes graven zich letterlijk een weg door het kastanjeblad (mineren). Ze vreten bladmoes weg tussen de buitenste lagen van het blad. Het bladweefsel sterft af en er ontstaan bruine vlekken op het blad. Aangetast blad krult op en valt vroegtijdig van de boom.
€ 37,95
Feromonen tegen Paardenkastanjemineermot DCM Naturapy 4st
DCM Naturapy: Paardenkastanjemineermot  bestrijden met feromoon 4 feromonen (capsules) voor het biologisch bestrijden van de Paardenkastanjemineermot. Deze Feromonen worden gebruikt in combinatie met een Feromoonval (bv de Feromoonval Kastanjemineermot) om de mannetjes te lokken en te vangen. Op deze manier kunnen ze de vrouwtjes niet bevruchten en worden er geen rupsen geboren. Zo kunnen de Paardenkastanjemineermotten geen schade meer aanrichten aan de paardenkastanjes.  Feromonen gebruiken in combinatie met een feromoonval Giet de dispensers in de voorziene korfjes en doe onderaan de val een beetje water met een druppeltje zeep. Hang vervolgens de val op onderaan in de kruin van je paardenkastanje. Vervang de feromooncapsules om de 6 weken en vernietig de afgevallen bladeren om zo de schade volgend jaar te verminderen. De ideale periode om deze val te gebruiken is tussen april en september. Deze feromonen worden rechtstreeks vanuit het labo verzonden. Ontdek hier de handleiding
€ 16,75
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Ecostyle Paardenkastanjemineermot feromonen- biologische bestrijding
Wat doet de trechterval tegen de paardenkastanjemineermot? Met de feromoonval vang je de mannetjes van de paardenkastanjemineermot. Er worden minder vrouwtjes bevrucht en daarmee komen er minder schadelijke rupsen in de paardenkastanje. Voorkom rupsenschade De rupsen van de paardenkastanjemineermot zijn crème of geelkleurig. Ze zijn maar een paar millimeter groot. De rupsjes graven zich letterlijk een weg door het kastanjeblad (mineren). Ze vreten bladmoes weg tussen de buitenste lagen van het blad. Het bladweefsel sterft af en er ontstaan bruine vlekken op het blad. Aangetast blad krult op en valt vroegtijdig van de boom.
€ 7,95