• Snelle  levering in BE & NL Snelle levering in BE & NL
  • Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen
  • Tuincentrum sinds 1996 Tuincentrum sinds 1996
  • Tuinapotheker met product én plantenkennis Tuinapotheker met product én plantenkennis
Parasieten bestrijden bij huisdieren
Heb jij een hond, kat, konijn, vogel of ander huisdier? Dan wil je deze natuurlijk (preventief) beschermen tegen verschillende parasieten. Huisdieren lopen tijdens de warme maanden namelijk een hoog risico om last te krijgen van wormen, teken, vlooien of andere parasieten. Daarom is een optimale bestrijding noodzakelijk. Ontdek hieronder al onze tips!

Eerst en vooral zijn de levensomstandigheden van je huisdier allesbepalend voor het al dan niet krijgen van parasieten. Zo zal een kat die nooit buitenkomt aanzienlijk minder risico lopen dan een hond die vaak buitenspeelt of gaat wandelen in velden of bossen. De meest voorkomende parasieten bij huisdieren zijn: teken, vlooien en wormen.


Teken bestrijden bij huisdieren

Teken zijn kleine parasieten die heel wat verschillende ziektes kunnen overbrengen op jouw huisdier.
Doorgaans komen de besmettingen van teken seizoensgebonden voor en zijn de besmettingen het hoogst tijdens het voor- en najaar.
Vrouwelijke teken, die volgezogen zijn, kun je makkelijk herkennen op je huisdier. Maar mannelijke teken, die iets kleiner zijn, zijn moeilijker zichtbaar.

Heb je een teek gespot op je huisdier? Dan moet je de zichtbare teek zo snel mogelijk verwijderen met behulp van een tekentang.


Teken preventief bestrijden

Wist je dat je teken ook preventief kan bestrijden met een tekenband of via druppels die je regelmatig op jouw huisdier kan aanbrengen?
De halsband is verkrijgbaar voor katten en de druppels kun je zowel toepassen op honden als katten.
 
Tekentang hond kopen
Teek verwijderen bij hond of kat met pincet (tekenlasso) Met de tekenpincet met lasso van Edialux kun je teken snel en pijnloos verwijderen. Bovendien is de pincet zowel geschikt voor mens als dier. Hoe gebruik je een tekenpincet? Druk op de knop bovenaan (en niet loslaten) De lus wordt onderaan zichtbaar  Leg de lus zo dicht mogelijk tegen de huid om te teek Laat de knop langzaam los zodat de lus rond de kop van de teek zit Hou de tekentang loodrecht ten op zichte van de huid Draai de tekentang 360° rond Verwijder de teek rustig in een beweging van de huid Trek de teek in zijn geheel eruit (indien er nog een deel overblijft is er nog besmettingsgevaar) Heb je een kleine teek? Druk dan tijdens het verwijderen de blauwe punt naast de teek in de huid Desinfecteer de zone rond de tekenbeet na het verwijderen Reinig ook de tekenlasso pincet met alcohol
€ 9,95
Pipet tegen vlooien en teken bij katten 4 x 1,5 ml
Pipet tegen vlooien en teken bij honden Deze pipetten (zakjes) zorgen ervoor dat uw kat geen last heeft van vlooien, teken, luizen en andere parasieten. Zonder chemische insecticiden immobiliseert dit middel de parasieten door blokkering van hun gewrichten. Deze pipet werkt tegen alle stadia van de parasieten: volwassen insect, larven en eitjes. Door gebruik te maken van een pipet kan je eenvoudig en langdurig je kat parasiet vrij houden.  Toepassing: Breng de inhoud van het pipet aan op de vacht van het dier, in een rechte lijk van in de net tot aan de staart. Zord voor een goede verdeling over het lichaam en wrijf het product lichtjes open. Doe dit maandelijks of na elke wasbeurt. Inhoud: 4 pipetten tegen vlooien en teken van 1,5ml Samenstelling: dimethicone 5%, parfum 0,25%
€ 9,95
Vlooien en tekenspray voor honden en katten 200ml
Vlooien en tekenspray voor gebruik op tapijt, mand en ander textiel Spray voor het bestrijden en weghouden van vlooien en teken bij honden en katten. De spray wordt toegepast op materialen en plaatsen waar vlooien, teken en mijten zich kunnen schuilhouden en zorgt ervoor dat uw huisdier geen last heeft van uitwendige parasieten. Deze vlo en tekensporay werkt zonder chemische insecticiden zodat het 100% veilig is voor jouw hond of kat! De werking van deze spray is op basis van dimethicone is louter mechanisch en berust op immobilisatie van de parasieten (teken, vlooien en mijten) door blokkering van hun gewrichten. Werkt zowel op het volwassen insect, de larven als de eitjes. Samenstelling: Dimethicone (4%) + parfum  
€ 11,50

Bestrijdingsmiddelen voor vlooien op huisdieren


Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten op huisdieren. Op het eerste zicht lijken ze onschuldig omdat ze enkel wat jeuk veroorzaken. Toch kunnen vlooien meer schade aanrichten. Sommige katten of honden zijn allergisch voor vlooien waardoor de jeuk heftiger wordt en de huid roder kleurt. Soms kan slechts een vlooienbeet al voldoende zijn om een allergische reactie uit te lokken. Bovendien kunnen verschillende beten wondjes veroorzaken die uiteindelijk kunnen ontsteken.

Naast de jeuk en de allergische reactie kunnen de vlooien ook besmettelijke ziektes en bacteriën overdragen op jouw huisdier. Ze springen namelijk van het ene naar het andere dier waardoor de kans groot is dat ze een ziekte met zich mee brengen. Daarnaast hebben veel vlooien eitjes van lintwormen in zich. Als jouw hond of kat last heeft van vlooien, en door te likken aan zijn vacht een vlooi binnenkrijgt, kan hij dus ook de lintworm binnenkrijgen.

Heeft je hond last van vlooien? Dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te behandelen.
Bovendien zijn vlooien ook actief in de winter. Ga dus het hele jaar door na of je huisdier last heeft van vlooien.


Vlooien preventief bestrijden


Ook vlooien kun je preventief bestrijden met een tekenband of via druppels die je regelmatig op jouw huisdier kan aanbrengt.
De halsband is verkrijgbaar voor katten en de 
druppels kun je zowel toepassen op honden als katten.


Wormen bestrijden bij je huisdier


Naast teken en vlooien zijn wormen ook een veel voorkomende parasiet bij huisdieren. Deze bestaan in verschillende soorten: hartwormen, lintwormen, longwormen. Doorgaans zijn honden meer gevoelig voor deze parasieten dan katten. De meeste infecties door wormen komen dan ook door het eten van uitwerpselen, wilde dieren (muizen, slakken), besmetting door muggen, … Bovendien bestaat er ook een kans dat puppy’s besmet worden in de baarmoeder of via de moedermelk.

Als je huisdier een lichte infectie heeft, zijn er weinig ernstige gevolgen. Maar wanneer je te maken hebt met een zwaardere infectie kan je huisdier maag- en darmklachten ondervinden door lintwormen, een ontsteking en obstructie van de long- en hartslagaders (long- en hartwormen). In sommige gevallen kan een infectie overgedragen worden op mensen (voor ons zijn de risico’s van een wormeninfectie een stuk ernstiger).

Tip: ontworm je huisdier regelmatig!


  • Puppy’s: op 2, 4, 6 en 8 weken, daarna maandelijks tot ze een halfjaar oud zijn.
  • Kittens: op 3, 5 en 7 weken, daarna maandelijks tot ze een halfjaar oud zijn.
  • Lacterende dieren: tegelijk met hun zogende puppy’s/kittens.
  • Overige dieren: minimaal vier keer per jaar, bij voorkeur maandelijks in een gezin met jonge kinderen.
Vlooienshampoo hond zonder insecticiden 200 ml
Biologische vlooienspray voor katten of honden Heeft je hond of kat last van vlooien? Dan is deze vlooienshampoo het ideale product om toe te passen. Herba Max Dimeticone Shampoo is een cosmetisch product op basis van dimethicone (siliconenolie). Het product bevat geen insecticiden maar heeft een mechanische werking. Hoe werkt Herbamax Dimeticone Shampoo? Schud voor gebruik de fles en breng de shampoo direct aan op de vacht van je huisdier met lauw water en wrijf zachtjes in. Laat het product enkele minuten inwerken zodat het product een film kan vormen over de vlooien. Nadat de film gevormd is kunnen de vlooien zich niet meer bewegen en spoel je de shampoo uit. Als laatste hoef je enkel nog te borstelen om de vlooien uit de vacht te verwijderen.  Niet gebruiken op zieke of herstellende dieren en op pups of kittens jonger dan 10 weken. Samenstelling: 4% Dimeticone Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.
€ 12,50
Vlooien en teken bestrijden bij huisdieren
Spray tegen teken, vlooien en mijten bij huisdieren Vlooien, teken en mijten zijn schadelijke parasieten die jouw huisdier enorm lastig kunnen vallen. Ze houden zich vooral schuil op warme plaatsen waar jouw huisdier veel tijd doorbrengt. Met de BSI Bio Kill voor huisdieren kun je deze ongewenste parasieten op een doeltreffende manier gaan bestrijden. Dit product is gemaakt op waterbasis, het is dus volledig geurloos en laat geen vlekken achter. Dankzij twee nieuwe actieve stoffen in de unieke formule (micro-encapsulatie) heeft deze kant-en-klare spray een lange nawerking tot wel 8 weken lang. Het is dus voordeliger in gebruik dan traditionele insecticiden. Gebruik deze spray op de manden, kussens, tapijten en andere ligplaatsen van je huisdier. Herhaal de behandeling regelmatig om een gezonde leefomgeving voor jouw huisdier te garanderen. ⚠️ Gebruik deze spray nooit rechtstreeks op je huisdier. Samenstelling: 0,01% prallethrine + 0,1% phenothrine Toelatingsnummer: BE-REG-00278 Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie
€ 13,49
Anti vlo en tekenspray voor honden 750ml
Anti vlo en teek bij honden Bestrijdingsmiddel voor de bestrijding van vlooien, teken en andere ectoparasieten bij honden. Snelle werling dankzij de pyrethrines (biologische actieve stof) in de product. De spray goed schudden voor gebruik en vervolgens het middel verspuiten op 45cm afstand van je hond terwijl je de ogen en snuit afschermt. Samenstelling: Pyrethrines 0,25 g/l Piperonylbutoxide 1 g/l
€ 14,99