• Snelle  levering in BE & NL Snelle levering in BE & NL
  • Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen
  • Tuincentrum sinds 1996 Tuincentrum sinds 1996
  • Tuinapotheker met product én plantenkennis Tuinapotheker met product én plantenkennis
Wat is GMO vrij zaad (zaadvast zaad)?
Wil je jouw moestuin uitbreiden of start je binnenkort met een moestuin? Dan is het belangrijk om te weten welke soorten zaden er bestaan.
Hieronder leggen wij jou graag uit wat 
GMO vrije zaden zijn en waarom ze onmisbaar zijn in jouw (nieuwe) moestuin!

Wat is het verschil tussen Hybride zaden en GMO vrije zaden?

F1 hybride zaden

Er zijn twee grote categorieën binnen de zaden. De eerste categorie zijn de klassieke F1 hybride zaden.

Deze zaden komen tot stand door inteelt en combinaties van kruisingen.
Het voordeel van deze zaden is dat er een grote opbrengst is. Ook zijn alle planten identiek en op hetzelfde moment oogstrijp.
Daardoor zijn ze uiterst geschikt voor eenmalige gangbare of biologische machinale oogst. 

Het nadeel is dan weer het ingewikkelde verdeelproces van het zaad waardoor de planten geen bruikbaar zaad opleveren voor het volgende seizoen.
Het zaad zou nakomelingen produceren die te veel afwijkende eigenschappen bezitten. Bij de nateelt zal de teler dus elk jaar opnieuw zaad moeten kopen.
Bovendien komen er steeds nieuwe en verbeterde rassen op de markt waardoor oude rassen verdwijnen. Gemiddeld gaan F1-hybriden drie tot 10 jaar mee. 


Ontdek hier enkele toppers uit ons assortiment GMO vrije zaden!

BIO Zaadvaste Courgette Zaden Black Beauty
Biologische Courgette Zaden kopen GMO vrij Black Beauty is een ouder maar nog steeds populair ras. De smakelijke vruchten zijn lang, donkergroen tot bijna zwart. De sterke planten blijven ook in minder goede weersomstandigheden goed groeien en geven een hoge opbrengst. Dit ras rankt niet, de vruchten groeien vanuit het centrum van de plant. Oogst de vruchten voor consumptie jong tot zeer jong. Zaaien: april tot juni Oogsten: juni tot oktober
€ 3,30
BIO Zaadvaste Wortel Zaden Verbeterde Rothild
Biologische Wortel zaden van EcoStyle kopen Rothild is een late variëteit met een overvloed aan compacte, zeer dikke, zware, erg geparfumeerde en sappige wortels. Dit ras is zeer productief en uitermate geschikt om gedurende de winter binnen te bewaren. Voor zomer en herfstteelt, oogstbaar dus in de nazomer.   
€ 3,30
Zaadvast Aubergine Zaden Ronde Black Beauty
Zaadvast Aubergine Zaden kopen GMO vrij Ronde Black Beauty zijn zaadvaste GMO-vrije zaden van Ecostyle voor het zaaien van aubergines met dikke peervormige donkerpaarse vruchten. De planten hebben een bruinachtige stengel en brede bladeren. Black beauty kan je tussen februari en april binnen zaaien of in mei buiten zaaien. Om een maximale opbrengst te krijgen hou de zaden vochtig, warm en licht. Aubergine houdt niet van kou, dus laat de temperatuur ook 's nachts niet dalen.
€ 3,30

GMO vrije zaden 

De tweede categorie is GMO vrij zaad (zaadvaste rassen).
Deze hybride-vrije zaden ontstaan door de klassieke manier van kruisen en selecteren. Ze zijn dus niet genetisch gemanipuleerd. 

Uit het zaad van zaadvaste rassen komen planten voort met zo goed als dezelfde eigenschappen als die van de ouders.
Het voordeel hier is dat telers zelf de rassen kunnen vermeerderen, generatie op generatie. 

Ook zal er meer genetische variatie tussen de planten zijn waardoor ziektes zich minder snel verspreiden dan bij genetisch identieke planten (hybride).
Zaadvaste zaden kunnen tot wel meer dan 100 jaar meegaan. Uiteraard zullen de eigenschappen na 100 jaar niet meer volledig identiek zijn. 

Wil jij graag zaadvaste of GMO vrije zaden voor in jouw moestuin? Dan kun je deze in onze webshop vinden.
Alle zaden van het merk Protecta behoren tot deze categorie. 


Waarom kiezen voor zaadvaste zaden?

  1.   Het zijn niet genetisch gemanipuleerde zaden 
  2.   Behoud de essentie: smaak, voedingswaarde en geleidelijke afrijping krijgen voorrang op een perfecte vorm 
  3.   Het zaaizaad kan je helemaal zelf kweken voor het volgende seizoen 
  4.   Nieuw zaad zal aangepast zijn aan de omstandigheden van je moestuin 
  5.   Help mee aan een rijkere biodiversiteit Minder kans op verspreiding van ziektes op de planten 
  6.   Goedkoper dan telkens nieuwe zaden te moeten kopen 
  7.   Zaad van zaadvaste rassen zijn goedkoper dan van F1-hybriden
  8.   Zaadvaste rassen zijn de basis van biodiversiteit over lange tijd


Bestel hier jouw GMO vrije zaden!


Zaadvaste Radijs Zaden Ronde met witte punt
Zaadvaste Radijs Zaden GMO vrij Radijsjes zijn heel gemakkelijk te kweken en dus ideaal voor een beginnende tuinier. Radijs houdt van de nabijheid van sla. Door het afwisselen van hun zaairijen groeien de radijzen in de schaduw van de slaplanten en staan de slaplanten niet te dicht opeen. Een gezonde combinatie!
€ 3,30
Zaadvaste Tomaat Zaden "Rose de Bern"
Zaadvaste Tomaat Zaden GMO vrij De tomaat "Rose de Berne" is een variëteit uit het tussenseizoen, met een laag rendement en vruchten van 120 tot 180 g. Een uitstekende tomaat als ze rijp geoogst wordt. Vruchten met zeer dunne schil, dik en sappig, zoet en erg geparfumeerd vruchtvlees. Een van de betere tomaten om te gebruiken in salades. Kweek met deze zaadjes zelf je eigen sappige tomaten! Hoe zaai ik tomaten in mijn moestuin? 1. Zaai de tomaat zaden "Rose de Bern" in maart of april op een warm kiembed (20°C) of in turfpotjes. 2. Plant de tomatenplantjes uit wanneer er geen vorst meer is en de plantjes een hoogte van 12 à 15cm hebben bereikt. 3. Je zal de tomaten kunnen oogsten tussen juli en september.  
€ 4,33
Zaadvaste Meloen Zaden Canteloup Charentais
Meloen Zaden GMO vrij  Canteloup Charentais is een vooral in Frankrijk en Spanje gekweekte meloen. De vruchtevlees is geel-oranje, zoet en heeft een fijn aroma.  
€ 4,33