• Snelle  levering in BE & NL Snelle levering in BE & NL
  • Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen
  • Tuincentrum sinds 1996 Tuincentrum sinds 1996
  • Tuinapotheker met product én plantenkennis Tuinapotheker met product én plantenkennis
Wat is het beste middel tegen buxusmot?
Heb jij een prachtige buxus in je tuin? Dan wil je deze zo goed mogelijk beschermen tegen de buxusmot. Of heb je al schade door de buxusmot?
Dan geven wij jou graag essentiële tips voor een (preventieve) bestrijding. Dankzij onze tips geniet je jarenlang van een mooie en sterke buxus.

Wat is een buxusmot?

De buxusmot is een witte mot met een bruine vleugelrand. Doorgaans heeft een deze mot een spanwijdte van 4 cm tot 4,5 cm.
De mannetjes en vrouwtjes kun je enkel onderscheiden door het kleine verschil dat zichtbaar is aan het achterlijf van de mot.

De buxusmot komt van nature voor in Azië maar is Europa binnengekomen door het importeren van Aziatische planten. Bovendien heeft de buxusmot en -rups amper natuurlijke vijanden in Europa waardoor ze zich super snel kunnen verspreiden. Daarom is de kans dus groot dat jouw buxus vroeg of laat te maken krijgt met de buxusmot.


Hoe herken je de buxusrups


Je kan de rups herkennen aan de donkergroene kleur met donkere strepen en het zwarte kopje.

Wist je dat de werkelijke schade aan jouw buxus wordt veroorzaakt door de buxusrups? De rups eet namelijk een paar keer per dag zijn eigen gewicht aan groene buxusblaadjes. Dankzij de voeding van de bladeren kan de rups zich verpoppen tot een vlinder.

De rupsen hebben dus maar één doel: buxusplanten zo snel mogelijk opeten!
Osmo Buxusmest met kalk 10+1kg
Osmo 2 in 1 buxusmeststof 220m² Met Osmo Buxus + kalk meststof kan je uw buxus bemesten en bekalken in één beweging. De organische buxus mest in deze zak geeft gedurende 3 maanden voeding aan uw buxus en is reeds voorgemengd met fossiele zeewierkalk. Fossiele zeewierkalk helpt de zuurtegraad (pH) van de bodem weer op het gewenst peil te brengen. Een correcte zuurtegraad zorgt voor een vlotte en efficiënte opname van de voedingselementen door de wortels. Deze 2 in 1 meststof is bovendien ook rijk aan magnesium die een diepgroene kleur geeft aan je buxusplanten. Hoe en wanneer je buxus bemesten Buxus kan je gedurende een lange periode bemesten (vanaf februari tot oktober). Het bemesten zorgt voor gezonde en sterke buxusplanten die beter resistent zijn tegen ziekten en die er frisgroen uitzien. Bemest voor of na regenval. Zo wordt de meststof beter opgenomen. Deze meststof bevat ook kalk dus probeer de hoeveelheid buxusmest te beperken in de buurt van zuurminnende planten zoals hortensia's en rhododendron mits deze de bodem minder zuur gaat maken. Samenstelling buxusmest: NPK (Ca-Mg): 7-5-6 (10 3)
€ 29,50
DCM Bio Lavameel van vulkanische oorsprong 2Kg
DCM lavameel voor planten | Vitasilica DCM Lavameel is een zeer fijn, gemalen poeder afkomstig van vulkanische gesteente. Dit gesteente is afgekoelde lava die gestolt is en vormt een zeer vruchtbare bodem. Op deze eigenschappen is het gebruik van gesteentemelen gebaseerd. Lavameel is bladversterkend en vermindert de gevoeligheid voor insecten en schimmelziekten doordat het vocht absorbeerd. Lavameel absorbeert vocht en verlaagt daarom de kans op schimmelziekten op planten!
€ 7,30
DCM Vitasilica Lavameel + Birchmeier Bobby poederverstuiver
DCM lavameel voor planten | Vitasilica  DCM Lavameel is een zeer fijn, gemalen poeder afkomstig van vulkanische gesteente. Dit gesteente is afgekoelde lava die gestolt is en vormt een zeer vruchtbare bodem. Op deze eigenschappen is het gebruik van gesteentemelen gebaseerd. Lavameel is bladversterkend en vermindert de gevoeligheid voor insecten en schimmelziekten doordat het vocht absorbeerd. Lavameel absorbeert vocht en verlaagt daarom de kans op schimmelziekten op planten! Birchmeier poederverstuiver met hoge duurzaamheid De "Bobby" poederverstuiver is een kleine, handmatige verstuiver voor het verspreiden van poeders zoals zwavel, lavameel, basaltmeel, sulfaat, chocoladepoeder,... Deze poederverstuiver kan een inhoud van 500g bevatten en heeft een uitgebalanceerd vermogen. Bovendien heeft deze poederverstuiver 5 verschillende opzetstukken zodat je zowel precies als grootschalig kan verstuiven.
€ 42,20

Voorkom buxusmotten met een gezonde buxus


Eerst en vooral is het belangrijk om buxusmotten te voorkomen. Dat kun je doen door je buxus te bekalken en bemesten. Op die manier geniet de plant van een optimale voeding en zal zijn weerstand aanzienlijk verhogen. We raden je aan op je buxus twee keer per jaar te bemesten en eenmaal te bekalken in het najaar.

Daarnaast kun je jouw buxus extra verzorgen door een dun laagje lavameel te voorzien.
Dankzij dit product zorg je namelijk voor een fysische barrière waardoor de plant minder vatbaar is voor schimmels en insecten.


Hoe herken je schade van de buxusmot?


De buxusrups schraapt onderaan het blad het bladmoes weg en vervolgens eet hij zelfs het volledige blad op.
Na een korte periode wordt de buxus zelfs helemaal kaal en blijven er alleen nog dode blaadjes, bladskeletten, spinsel en kale takken over.

Het kan zijn dat je de schade in eerste instantie niet opmerkt. Omdat de rups zelf ook groen gekleurd is, valt het diertje en de schade minder snel op.
We raden je aan om regelmatig de basis in je buxus te controleren op eitjes of rupsen.


Hoe buxusrups bestrijden?

Buxusmotten bestrijden met aaltjes


Wist je dat je de buxusmot 
biologisch kan bestrijden? Met behulp van aaltjes, parasitaire organismen, kun je de rupsen op een natuurlijke manier bestrijden.
De nematoden zijn niet schadelijk voor mensen of huisdieren en kun je toepassen vanaf 10° C bodemtemperatuur. Ontdek hier alles over de werking van aaltjes!


Buxusmotten vangen en monitoren


Je kan de buxusmotten ook bestrijden met behulp van 
feromoonvallen. Dankzij een feromoon worden de mannelijke volwassen motten gelokt en gevangen.
Op die manier kunnen zij de vrouwtjes niet meer bevruchten en zullen er geen nieuwe larven of eitjes meer komen.


Buxusmotten bestrijden met insecticide


Ook met 
insecticide kun je buxusmotten bestrijden. Insecticide heeft een directe werking op de rups van de buxusmot.
Vaak zijn de insecticide die u kan kopen ook toepasbaar op andere insecten. Het is dus een breekwerkend en efficiënt middel.

Feromooncapsules buxusmot 2 + 2 gratis PROMOTIE
DCM Feromonen tegen buxusmot aanbieding 2+2 gratis Deze aanbieding bevat 2 x 2 feromoon capsules voor de bestrijding van buxusmotten. DCM Cydalima-Peromone lokt de mannetjes buxusmot waardoor je deze kan vangen in een delta-trap of feromoonval. Op deze manier zorg je ervoor dat vrouwtjes motten niet bevrucht worden en voorkom je toekomstige buxusmot rupsen in de tuin!  Er zitten per zakje 2 handige feromooncapsules die een langdurige werking hebben.  Buxusmot feromonen promotie: goedkoopste verpakking ! 
€ 20,95
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Ecostyle Aaltjes tegen rupsen van buxusmot 20m²
Toepassing en uitlevering aaltjes Aaltjes worden pas uitgeleverd wanneer ze toepasbaar zijn in de bodem. Je kan ze bestellen en ontvangen als ze toepasbaar zijn.  Deze aaltjes kun je toepassen vanaf 10°C
€ 23,99 € 29,95*
Edialux For-Insect Preventief tegen rupsen van buxusmot 300ml
Buxusmot bestrijden met For-insect van Edialux For-insect is een insecticide ter bestrijding van de meeste insecten op sierplanten. Het is ideaal om te gebruiken op coniferenhagen en sierstruiken. Dit product heeft een systemische werking waardoor het in de sapstroom van de plant wordt opgenomen. Deze insecticide zal jouw planten 3 tot 4 weken lang beschermen. De insecten die van de behandelde plant eten komen te sterven. Het resultaat is niet onmiddellijk zichtbaar, maar de planten blijven wel lang insectenvrij! Voor wat kan je For-insect gebruiken? Je kan het gebruiken voor de bestrijding van dopluizen, schildluizen, wolluizen, witte vlieg, trips (open lucht), bladetende rupsen, wantsen, bladluizen en snuitkevers op terrasplanten en sierplanten. Gebruikstip: Gebruiken dit product bij zacht en rustig weer, op een dag zonder neerslag voor een optimaal effect. Het is ook belangrijk om de onderkant van de bladeren goed behandelen! Samenstelling: 5 g/l acetamiprid Erkenningsnummer: 9893 G/B Dosis: 60 - 120 ml op 10 liter water voor 100 m² Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.
€ 30,95