• Snelle  levering in BE & NL Snelle levering in BE & NL
  • Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen
  • Tuincentrum sinds 1996 Tuincentrum sinds 1996
  • Tuinapotheker met product én plantenkennis Tuinapotheker met product én plantenkennis
Wat zijn aaltjes: hoe en wanneer toepassen
Heeft jouw grasmat of planten last van plaaginsecten? Dan wil je deze natuurlijk zo optimaal mogelijk bestrijden. Wil je bovendien een biologische bestrijding?
Dan zijn aaltjes de perfecte oplossing. Weet je niet goed wat aaltjes juist zijn? Lees dan zeker verder en kom alles te weten over aaltjes!

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes (wetenschappelijke naam: nematoden) zijn zeer kleine draadvormige parasitaire organismen. Het zijn de natuurlijke vijanden van verschillende (bodem)insecten en kunnen deze op een biologische manier bestrijden. De micro organismen zijn zelfs zo klein (0,6 mm) dat we ze als mens niet met het blote oog kunnen waarnemen.
De aaltjes kunnen zowel engerlingen, emelten, slakken, trips als coloradokevers en andere insecten bestrijden op een ecologische manier.
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Ecostyle Aaltjes om emelten te bestrijden 50m²
Ecostyle Nematoden tegen emelten in gazon voor 50m² Nematoden zijn microscopische organismen waarmee je emelten in je gazon op een biologische manier kan bestrijden. Nematoden zoeken de emelten in het gazon op en dringen deze binnen. Door het afscheiden van bepaalde bacteriën sterven de "besmette" emelten en dienen deze als broedplaats voor de nematoden. Na een 2 tot 6 weken wordt de nieuwe generatie nematoden actief. Deze gaan dan op hun beurt andere, nog niet besmette emelten gaan opzoeken en deze bestrijden. Dit proces gaat door totdat alle emelten dood zijn, aangezien emelten de voedingsbron zijn van deze nematoden. Emelten zijn in de bodem levende larven van de langpootmug. De langpootmuggen vliegen uit vanaf medio mei. De in de bodem levende larven zijn vanaf juni actief en richten dan grote schade aan. De larven zijn herkenbaar aan de grootte (3 tot 5 cm ), de kleur (groene, grijze of bruine larven) en de donkere kop (zie afbeelding). De larven rollen zich op in een spiraal als u deze aanraakt. De besmetting is het sterkst in lichte bodems (zandgrond) en bij droge omstandigheden. Getroffen gewassen zijn vooral sla, wortelen, kool en aardappelen. Nematoden zijn 100% natuurvriendelijk en zijn niet gevaarlijk voor je huisdieren of kinderen waardoor vele mensen de voorkeur geven aan deze bestrijdingsmethode ipv. een chemisch product.   Wanneer emelten bestrijden met nematoden  Nematoden kan je pas inzetten van zodra de bodemtemperatuur hoger is dan 10°C.  Ideaal gebruik je nematoden vanaf maart en in het najaar vanaf de derde week van september. Zo heb je een maximaal effect om de emelten in je gazon te bestrijden.      Toepassing en uitlevering aaltjes    Aaltjes worden pas uitgeleverd wanneer ze toepasbaar zijn in de bodem.    Je kan ze bestellen en ontvangen als ze toepasbaar zijn.     Deze aaltjes kun je toepassen vanaf 10°C    De nematoden meng je in een gieter met water.    Dit mengsel giet je vervolgens uit op je gazon die vochtig dient te zijn.    Na toepassing hou je uw gazon minstens 2 weken vochtig omdat de nematoden actief zijn in de bovenste laag van de bodem.   Nog meer informatie? Lees onze blog voor meer info over dit plaaginsect! Of bekijk de informatiefolder van dit product. Type aaltje : Steinernema Feltiae  
€ 27,99 € 36,81*
korting
korting
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Ecostyle Aaltjes tegen coloradokever 50m²
Toepassing en uitlevering aaltjes Aaltjes worden pas uitgeleverd wanneer ze toepasbaar zijn in de bodem. Je kan ze bestellen en ontvangen als ze toepasbaar zijn.  Deze aaltjes kun je toepassen vanaf 12°C
€ 27,99 € 37,95*
korting
korting
Gratis Verzending
Gratis Verzending
Ecostyle Aaltjes tegen trips 10m²
Wat zijn trips? Een trips is een klein geelachtig of grijs tot donkerbruin beestje met franjevleugels. De larve van dit beestje heeft een geelachtige kleur en is ook wat doorschijnend. Nadien wordt de trips bruin tot bijna zwart. Hoe tripsen bestrijden? Trips verschijnen in de openlucht tussen mei en september. In de serre zie je ze al van maart tot oktober. Tijdens deze periodes kun je de trips dus het beste bestrijden. Het is zeer belangrijk om de plaaginsecten tijdig op te sporen, dat kan met behulp van een vangplaat.  Natuurlijk kun je met de vangplaat alleen de tripsen niet bestrijden. Vanaf het moment dat de bodemtemperatuur minimum 10° C bedraagt, kun je de tripsen gaan bestrijden met aaltjes. Toepassing en uitlevering aaltjes Aaltjes worden pas uitgeleverd wanneer ze toepasbaar zijn in de bodem. Je kan ze bestellen en ontvangen als ze toepasbaar zijn.  Deze aaltjes kun je toepassen vanaf 10°C
€ 21,99 € 25,95*

Hoe werken Nematoden?

Aaltjes kunnen verschillende plagen op een duurzame manier bestrijden. Het zijn namelijk parasitaire organismen die de larven van de plaaginsecten binnendringen langs hun natuurlijke openingen. Vervolgens infecteren ze de larve waarna de larve zal sterven. Nadien wordt de larve gebruikt als gastheer en zullen ze zich voeden door en voortplanten in de larve. Nadat ze zich voldoende hebben voortgeplant, gaan ze opzoek naar een nieuwe larve en herhalen ze het bovenstaande proces. Pas na een paar weken, als alle bodeminsecten dood zijn, zal het aaltje stoppen met parasiteren en zich voort te planten.

Wanneer pas je aaltjes toe?

De belangrijkste factor voor een optimale bestrijding van je plaaginsecten is de bodemtemperatuur. Doorgaans kunnen aaltjes hun werk pas doen bij een minimale bodemtemperatuur van 12° C. Daarom worden de aaltjes ingezet tussen mei en oktober. Natuurlijk kan deze periode iets afwijken indien de temperaturen anders zijn in het voor- of najaar. 

Aaltjes bestellen online

Op onze webshop heb je een ruime keuze tussen heel wat aaltjes. Je kan verpakkingen vinden voor het bestrijden van 10 m² tot 100m². Bovendien kun je bij ons aaltjes vinden tegen alle plaaginsecten: aaltjes tegen engerlingenaaltjes tegen emeltenaaltjes tegen rouwvlieglarvenaaltjes tegen slakkenaaltjes tegen bodeminsectenaaltjes tegen coloradokever, aaltjes tegen taxuskeveraaltjes tegen mieren, aaltjes tegen buxumotaaltjes tegen rupsen en aaltjes tegen trips. Bovendien komen al onze aaltjes rechtstreeks van het labo en worden deze bij jou “vers” aan huis geleverd.
Naaktslakken bestrijden met Aaltjes 40m² DCM Naturapy
DCM PHASMI-GUARD® Aaltjes tegen Naaktslakken Aaltjes zijn insectenparasiterende miniscule wormpjes die kunnen ingezet worden ter bestrijding van naaktslakken. De aaltjes gaan actief op zoek naar de slakken en treden binnen via hun natuurlijke openingen. Ze infecteren de slakken  met bacteriën die hen gaat verdoven en doden ( De slak vormt de typische zwelling). Op deze manier stoppen de naaktslakken met eten en sterven ze onder de grond. De inhoud van de slakken dient als voeding voor de aaltjes die op deze manier een tweede generatie gaat "ontwikkelen". De tweede generatie aaltjes gaan op hun beurt op zoek naar nieuwe naaktslakken om te bestrijden (infecteren). Zo kan je de slakken bestrijden zonder gevaar voor huisdieren of andere organismen. Naaktslakken biologisch bestrijden Wat zijn Naaktslakken? Slakkenshade wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door naaktslakken. Ze zijn erg vraatzuchtig en planten zich ook razendsnel voort. Naaktslakken zorgen voor rafelige gaatjes aan jong plantenweefsel, vraat aan stengels van zaailingen en een onsmakelijk slijmspoor op het gewas.  DCM Naturapy Phasmi-Guard® bevat 12 miljoen aaltjes tegen naaktslakken. Dit is goed om een oppervlakte tot 40m² te behandelen. Na ontvangst de aaltjes zo snel mogelijk gebruiken of maximaal nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Aaltjes gebruiken is helemaal niet moeilijk. Los de volledige inhoud van de verpakking op in zuiver water en sproei of giet de oplossing op de plaatsen waar de slakken voorkomen. Houdt de bodem goed vochtig voor 2 tot 4  weken zodat de aaltjes zich goed kunnen voort bewegen. Herhaal de behandeling indien er na enkele weken nog steeds naaktslakken zijn. Dit zijn "levende" producten die rechtstreeks vanuit het labo verzonden worden.
€ 37,50
Engerlingen in gazon bestrijden met aaltjes 10m² DCM Naturapy
DCM Heteri-Guard® Aaltjes om engerlingen te bestrijden Deze aaltjes zijn insectenparasiterende minuscule wormpjes die worden ingezet voor de bestrijding van engerlingen in het gazon. De aaltjes zullen actief op zoek gaan naar hun prooi en treden de insecten binnen via natuurlijke openingen. Daarna infecteren ze de engerlingen met bacteriën waardoor deze komen te sterven. Met aaltjes bestrijden is natuurvriendelijk en 100% biologisch. Wat zijn Engerlingen? Engerlingen zijn larven uit de familie van de bladsprietkevers. De meest gekende is de meikever. Deze kan maar liefst 3 jaar ondergronds aan de wortels van je gras vreten. Dit zorgt voor kale plekken in je gazon. Andere gekende engerlingen zijn de rozenkever en de sallandkever of Hoplia. Deze laatste vreten ondergronds aan de wortels van het gazon gedurende 1 à 2 jaar. DCM Naturapy Heteri-Guard® bevat 5 miljoen aaltjes tegen engerlingen. Ook wel Heterorhabditis bacteriophora genaamd. Hiermee kan je een gazon van 10m² behandelen. Gebruik de aaltjes na ontvangst zo snel mogelijk. Je kan ze maximaal nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Aaltjes gebruiken tegen engerlingen is niet moeilijk. Los de volledige inhoud van het zakje op in water en giet of sproei dit op het gazon waar de engerlingen zich bevinden. Hou het gazon vervolgens zo'n 2 weken vochtig zodat de aaltjes zich goed in de bodem kunnen voortbewegen. Dit zijn "levende" producten die rechtstreeks vanuit het labo verzonden worden. Voor meer informatie kan je hier de gebruiksaanwijzingen lezen.  
€ 27,50
Larven van de taxuskever bestrijden met aaltjes 10m² DCM Naturapy
DCM Kraussi-Guard® Aaltjes om Taxuskeverlarven te bestrijden Deze aaltjes zijn insectenparasiterende miniscule wormpjes die ingezet worden ter bestrijding van de larven van de taxuskever. De aaltjes zullen actief op zoek gaan naar de larven en naar binnen treden via de natuurlijke openingen van de insecten. Op deze manier infecteren ze de larven met bacteriën die hen zullen doden. Met deze aaltjes kan je de larven bestrijden zonder gevaar voor huisdieren of andere organismen. Wat zijn Taxuskeverlarven? De larven van de taxuskever zijn een gevreesde belager in je sier- of  moestuin. De volwassen taxuskever zorgt voor vraatschade aan de bladeren maar de larven zijn nog schadelijker. Ze voeden zich met de wortels en de wortelhals van planten. Zo ontstaat er vraatschade aan de wortels, de knollen en de voet van de plant. Dit zal dan weer leiden tot bladval. Je planten kunnen hier zelfs van sterven. DCM Naturapy Kraussi-Guard® bevat 5 miljoen aaltjes tegen de larven van de taxuskever. De aaltjes worden Steinernema kraussei genoemd.  Hiermee kan je een oppervlakte tot 10m² behandelen. Na ontvangst gebruik je de aaltjes best zo snel mogelijk. Je kan de aaltjes maximaal enkele dagen in de koelkast bewaren.  Aaltjes gebruiken is niet zo moeilijk. Los eerst de volledige inhoud van de verpakking op in zuiver water. Sproei of giet daarna de oplossing op de plaatsen waar de larven voorkomen. Hou de bodem zeker voldoende vochtig voor enkele weken zodat de aaltjes zich goed kunnen voortbewegen.  Dit zijn "levende" producten die rechtstreeks vanuit het labo verzonden worden. Lees hier de gebruiksaanwijzing.
€ 29,60