• Snelle  levering in BE & NL Snelle levering in BE & NL
  • Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen Meer dan 5000 (ook ecologische) tuinartikelen
  • Tuincentrum sinds 1996 Tuincentrum sinds 1996
  • Tuinapotheker met product én plantenkennis Tuinapotheker met product én plantenkennis
Hoe kan je onkruid bestrijden met pelargonzuur?

Onkruid bestrijden met pelargonzuur

Al sinds 2018 is er een verbod op onkruidbestrijders met glyfosaat. Ze worden dus ook niet meer verkocht in België. Je kan natuurlijk wel nog andere onkruidbestrijders kopen, maar met een ander hoofdbestanddeel. Het alternatief voor glyfosaat heet pelargonzuur. Wat is dat nu precies en hoe gebruik je het? Dat leggen wij hier even voor jou uit!


Wat is er veranderd t.o.v. vroeger? 

Vroeger bevatten onkruidverdelgers de stof glyfosaat. Deze stof werd echter verboden in 2018 omdat het een slechte invloed heeft voor het leefmilieu en de biodiversiteit. Verschillende studies toonden ook aan dat glysofaat voor gezondheidsproblemen kan zorgen. 

Pelargonzuur werkt op een totaal andere manier dan glyfosaat. Glyfosaat wordt opgenomen door de plant, hierdoor worden ook de wortels aangetast. Pelargonzuur werkt enkel in op de bovengrondse delen van planten. Je moet het dus op een heel andere manier gebruiken! Hoe dan wel? Wij geven jou enkele tips zodat je succesvol onkruid kan verdelgen met pelargonzuur!

 
Roundup Rapid Onkruidverdelger tegen hardnekking onkruid 440m²
Roundup kopen in België of Nederland Door wijzigingen in de wet zijn heel wat producten uit de rekken gehaald. Gelukkig kan je weer rekenen op Roundup om hardnekkige onkruiden te bestrijden in je tuin of op je terras! Roundup Rapid is een zeer krachtige onkruidbestrijder (concentraat) voor de bestrijding van moeilijkere onkruiden (boterbloem, kweekgras, …) en voor grotere oppervlaktes. Je kan deze Roundup onkruidverdelger inzetten voor het verdelgen van onkruid en gras op verharding zoals paden, terras (klinkers, tegels,...), oprit, enz. Ook op braakliggend terrein of tussen planten kan je dit middel gebruiken indien je ervoor zorgt dat te behouden planten niet geraakt worden. Wanneer Roundup toepassen? Op een rustige, droge dag Temperatuur tussen 12°C en 25°C Niet toepassen als er veel wind staat Niet toepassen als het regent Niet toepassen als het erg koud is Niet toepassen als het erg warm is Zorg dat je Roundup toepast op de bladeren. Het is belangrijk dat je het hele blad besproeit, maar zorg dat de vloeistof niet van het blad af loopt. De beste tijd om Roundup toe te passen is als de bladeren groen zijn en nog groeien, meestal in de lente en zomer.: Hoe Roundup Rapid gebruiken Voor het bestrijden van onkruid en grassen gebruik je 45ml roundup concentraat per liter water. Dit om een oppervlakte tot 20m² te behandelen. Steeds de fles goed schudden alvorens de onkruidbestrijder te mengen met water. Samenstelling: 500 g/L pelargonzuur Erkenningsnummer: L02222-118 Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Hardnekkig onkruid bestrijden doe je best met Roundup Rapid, totale onkruidverdelger
€ 59,95
Ecostyle MosVreter Mos bestrijden in het gazon 1020ml
Mos in gazon behandelen met Mosvreter van Ecostyle Mosvreter is een product op basis van organische vetzuren van natuurlijke oorsprong voor het verdelgen van mos in het gazon en grasvelden. Ecostyle Mosvreter kan ook gebruikt worden voor het bestrijden van mos en onkruid tussen en op sierplanten (bomen, struiken en heesters). Samenstelling: 186,7 g/L pelargonzuur Dosis: 85 ml product met water aanlengen tot 5L spuitoplossing voor de behandeling van 25 m² Toelatingsnummer: 9573 G/B Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.   Milieuvriendelijk mos bestrijden in het gazon In tegenstelling tot chemische bestrijders kan mos met mosvreter gericht worden bestreden zonder het bodemleven te schaden. Een actief en divers bodemleven is immers een voorwaarde voor een sterke en gezonde grasmat en bodem. MosVreter werkt snel (binnen 24 uren zichtbaar resultaat) en grondig zonder vlekken te maken. Voor een optimaal resultaat MosVreter toepassen op droog gewas en bij groeizaam weer (voldoende bodemvocht en temperatuur vanaf 12°C). Niet toepassen wanneer binnen 4 uren regen wordt verwacht.
€ 31,99
Ecostyle Ultima Quick spray Onkruidverdelger zonder glyfosaat 750ml
Milieuvriendelijke onkruidbestrijding met Ultima Quick spray van Ecostyle Deze milieuvriendelijke onkruidverdelger van Ecostyle is makkelijk in gebruik en heeft al zichtbaar resultaat binnen de 3 uur! Ultima Quick spray maakt gebruik van het natuurlijke pelargonzuur die via de celwanden van de plant binnendringt en deze van binnenuit gaat verdelgen. Zo ben je snel verlost van al je onkruid! Bovendien werkt Ultima Quick spray ook tegen mos en algen na één enkele behandeling. Doordat het pelargonzuur snel wordt afgebroken in de bodem brengt dit geen schade toe aan het milieu! Toelatingsnummer: 9092 G/B Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Kies een onkruidverdelger zonder glyfosaat, kies voor Ultima Quick van Ecostyle!
€ 12,68

Wat is pelargonzuur precies?

Pelargonzuur is een niet-selectief herbicide. Wat wil dit nu juist zeggen? Wel dit betekent dat pelargonzuur zowel onkruid als gewenste planten kan doden. Wees dus heel voorzichtig als je dit product gebruikt! Perlargonzuur lost de celmembranen van planten op waardoor ze uitdrogen en uiteindelijk afsterven.
 
Onkruidbestrijders met pelargonzuur zijn vooral effectief tegen éénjarige onkruiden. Het werkt minder goed tegen diep gewortelde meerjarige onkruiden of onkruiden met een wasachtige laag.



Correcte manier om pelargonzuur te gebruiken voor het beste resultaat

Pelargonzuur moet op een iets andere manier gebruikt worden als de onkruidbestrijders van vroeger. Voor het beste resultaat volg je best deze tips:

1. Let op de timing: Je brengt deze onkruidverdelgers het beste aan op jonge, actief groeiende onkruiden. Het werkt het best wanneer de onkruiden klein zijn. Bestrijd het onkruid dus wanneer het nog geen kans heeft gekregen zijn wortels diep in de grond door te dringen.

2. Geef het product voldoende contacttijd: Pelargonzuur heeft tijd nodig om in te werken op de plant. Gebruik het dus niet net voordat het gaat regenen.

3. Gebruik de juiste concentratie: Afhankelijk van welk merk je gebruikt zal de concentratie van pelargonzuur variëren. Lees dus altijd goed de instructies op de verpakking voor je het product toepast. 

4. Let op de weersomstandigheden: Gebruik onkruidverdelgers met pelargonzuur enkel bij droog en rustig weer. Wind kan er namelijk voor zorgen dat het product per ongeluk op andere planten terechtkomt.

5. Gebruik altijd beschermingsmiddelen: Pelargonzuur kan je huid en ogen irriteren. Doe dus altijd handschoenen en beschermende kledij aan als je het product hanteert.
 

Heeft pelargonzuur ook voordelen?

Onkruidbestrijders met pelargonzuur hebben tal van voordelen in tegenstelling tot andere onkruidverdelgers. Wij zetten ze even voor jou op een rijtje!

1. Meerdere toepassingsmogelijkheden: Je kan pelargonzuur gebruiken om zowel onkruid, gras, paardenbloemen, brandnetels, mossen en algen te bestrijden.

2. Milieuvriendelijk: In tegenstelling tot chemische herbiciden is pelargonzuur wel biologisch afbreekbaar. Het breekt snel af in de bodem en heeft geen negatief effect op het milieu en het bodemleven.

3. Veilig voor mens en dier: Pelargonzuur is niet giftig voor mens en dier. Je huisdieren en andere insecten zullen er dus geen last van hebben. Je kan dit product dus zonder risico gebruiken in je tuin.

4. Werkt snel: Al na enkele uren zal je de effecten van het pelargonzuur kunnen zien! 



Edialux Herbi Press Tegen Grassen en Onkruid 111m²
ACTIE Bij aankoop van 1 doos Herbi Press 250 ml krijg je een gratis paar handschoenen* Edialux Herbi Press: Gras- en onkruid verdelger Herbi Press is een totale onkruidbestrijder voor de vernietiging van alle onkruiden en grassen. Herbi Press is ideaal voor het bestrijden van de meeste onkruiden op zowel braakliggend terrein als op verharding zoals paden, opritten en straten. Deze totale onkruidbestrijder tast de cellen van het onkruid aan en zorgt ervoor dat deze op zeer korte tijd volledig uitdrogen.  Geef gras en onkruid  geen kans met Herbi Press! Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Samenstelling: 500 g/l pelargonzuur Formulatie: [SL] Met water mengbaar concentraat Dosis: 20ml / liter water/10 m² Toepassingsperiode: Maart tot november Erkenningsnummer: 10786 G/B   *zolang de voorraad strekt. Niet cumuleerbaar met andere acties/kortingen. Max 1 per klant.Geniet van €7,50 cashback** bij aankoop van 1 product. Hoe de cashback verwerven na aankoop ?1. Meld je aankoop bij Edialux (fabrikant) via deze link 2. Upload je factuur en laat je gegevens achter op de website.**Deze actie is geldig op dit product van 2/1/24 tem 31/7/24.
€ 18,95
Edialux Ecologische Onkruidbestrijder 500ml
ACTIE Bij aankoop van dit artikel krijg je een gratis paar handschoenen* Mos en onkruid bestrijden met pelargonzuur Met Herbi-Green Plus kun je onkruid en mos bestrijden op niet verharde, permanent onbeteelde terreinen. Het product werkt op basis van pelargonzuur en werkt tegen eenjarige onkruiden en mossen door middel van uitdroging. Na toepassing van het product zal de celwand van de plant aangetast worden waardoor de plantcellen leeglopen. Vervolgens zal een volledige uitdroging van het plantenweefsel plaatsvinden. Je kan de onkruidbestrijder gebruiken vanaf de lente tot de herfst. Heb je last van mossen? Dan kun je deze enkel in de herfst behandelen. Daarnaast raden we je aan om enkel te behandelen op droge vegetatie en bij droog weer.  Ecologische onkruidbestrijder 500 ml Deze ecologische onkruidbestrijder is biologisch afbreekbaar in de bodem en dat op minder dan 2 dagen. Bovendien geniet je van zichtbaar resultaat na slechts 3 uur!  Hoe gebruik je Herbi-Green plus? Fles goed schudden voor gebruik Giet de helft van de benodigde hoeveelheid water in de sproeier Voeg de benodigde hoeveelheid product toe Vul met resterende hoeveelheid water Goed schudden om een homogeen mengsel te verkrijgen Spuit gelijkmatig op het oppervlak terwijl je goed blijft schudden Toepassingen: Maximaal 4 toepassingen per jaar voor eenjarige onkruiden en mossen Dosis: Mossen: 20ml/L water per 11 m² vegetatie. Eenjarige onkruiden: 20 ml/L water per 8,9 m² vegetatie Toelatingsnummer: 11141 G/B Samenstelling: 500 g/l pelargonzuur Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. * Zolang de voorraad strekt. Niet cumuleerbaar met andere acties/kortingen. Max 1 per klant.
€ 30,95
Gebruiksklare onkruidbestrijder Pad & Terras 3 L PROMO
ACTIE Bij ankoop van dit artikel krijg je een gratis paar handschoenen* Onkruid bestrijden op terrassen en paden Met Herbi-Alarm paden en terrassen kun je onkruiden, mossen en grassen bestrijden op je oprit, pad of terras. Het product is een totale, niet-selectieve onkruidbestrijder op basis van pelargonzuur. Bovendien kun je het product ook toepassen tussen de rijen van alle teelten met behulp een afschermkap op de sproeier (zodat je de teelt niet raakt) en voor het zaaien of planten van siergewassen en groenten.  Hoe werkt Herbi Alarm Pad & Terras 3L? Deze onkruidbestrijder werkt op basis van pelargonzuur. De werkzame stof is een organisch vetzuur dat van nature aanwezig is in Pelargonium. Dankzij Herbi-Alarm wordt het membraan van de planten beschadigd zodat de plant zal uitdrogen. Vervolgens wordt het product snel opgenomen door de plant en dat zelfs bij lage temperaturen. Na 3 uur heb je zelfs al zichtbaar resultaat! Bovendien is het mogelijk om te zaaien of planten vanaf 3 dagen na toepassing.  Toepassing: Maximaal 1 tot 4 lokale behandelingen per jaar met telkens 30 dagen tussentijd. Let op!  Deze onkruidbestrijder is niet geschikt voor bestrijding in het gazon.  Toepassen bij rustig, windstil weer Gebruik indien nodig een beschermkap Toepassing kan herhaald worden bij hergroei Na toepassing behandelde oppervlaktes pas betreden nadat vloeistof is opgedroogd Samenstelling: 237.59 g / L pelargonzuur Erkenningsnummer: 11097G/B Dosis: 100 ml/m²   Gebruik gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. ​ *zolang de voorraad strekt. Niet cumuleerbaar met andere acties/kortingen. Max 1 per klant
€ 26,95